"In het bedrijfsleven is de mannelijke aanpak nog steeds de norm"

In haar nieuwste boek How Women Mean Business reikt de Frans-Canadese Avivah Wittenberg-Cox bedrijven een stappenplan aan om een gendervriendelijk beleid op poten te zetten. Daar is het in veel bedrijven hoog tijd voor, vindt de ceo van het Parijse consultancybedrijf  20-first en docente aan Insead.

Vrouwen aan de top = betere resultaten

Werkende vrouwen doen al decennialang wat ze kunnen in het bedrijfsleven: hard werken, leren assertief zijn, netwerken, lobbyen... vaak met succes. Maar toch dringen vrouwen nog altijd moeilijk door tot de allerhoogste regionen van het bedrijfsleven. De bal ligt nu in het kamp van de ondernemingen. Er moet iets veranderen." Bedrijven hebben daar overigens alle belang bij. In Noord-Amerika en Europa maken vrouwen 60% van de hoogopgeleiden uit. Welk bedrijf kan het zich permitteren om meer dan de helft van de talentpool niet optimaal te benutten? Verder is het bewezen dat bedrijven met meer vrouwen aan de top betere resultaten behalen.

Mannelijke gedrag is de norm

Het probleem is, althans in Wittenberg-Cox’ analyse, dat managers – zowel vrouwen als mannen – vrouwelijk talent niet goed managen, omdat ze zo hard proberen om al hun medewerkers gelijk te behandelen, en daarbij onbewust het mannnelijke gedrag als norm nemen. “De vraag is of we willen dat de tweede helft van ons werknemerskorps precies wordt zoals de eerste helft? Want zo gaan we voorbij aan de meerwaarde die de verschillen tussen mannen en vrouwen bieden. Net zoals we het normaal vinden dat we niet wereldwijd overal op dezelfde manier met onze medewerkers omgaan, maar rekening houden met cultuurverschillen, moeten  we ook mannen en vrouwen op een verschillende manier coachen.”

Gendervriendelijk coachen: hoe doe je dat?

1. “Toon respect voor het verschil in carrièreverloop”, stelt Wittenberg-Cox. “Terwijl de carrière van veel mannen lineair en ononderbroken is, zie je dat vrouwen vaker een break inlassen, vaak wanneer ze kinderen krijgen. Jammer genoeg is dat vaak de leeftijd waarop high potentials worden geïdentificeerd. Durf daar als manager van af te stappen. Ook steeds meer jonge vaders zullen je dat trouwens in dank afnemen, nu ook zij steeds meer verantwoordelijkheid opnemen voor de opvoeding van hun kinderen.”

2. “Hou rekening met de verschillen in communicatiestijl. Het mag dan klinken als een groot cliché, maar mannen zijn, ook in hun communicatie, competitiever ingesteld dan vrouwen. De grotere bescheidenheid van vrouwen wordt door mannen vaak gezien als een gebrek aan leiderschap of charisma. Probeer niet om vrouwen in een meer mannelijke stijl te dwingen of omgekeerd, maar zorg wel dat je zelf de beide stijlen herkent en begrijpt.”

3. “Besef dat de machtshonger bij vrouwen vaak minder groot is dan bij mannen. Mannen zijn ook beter in zelfmarketing en carrièremanagement. Het lijkt een groter risico om iemand te promoten die niet expliciet hengelt naar een hogere positie in de hiërarchie. Maar er is geen verband tussen machtshonger en het hebben van de capaciteiten voor een bepaalde job. En vergeet niet, op lange termijn is het voor een bedrijf een groter risico om onvoldoende vrouwen op topposities te hebben...”

Bekijk het nieuwe boek van Avivah Wittenberg-Cox.

Geef je stem of bekijk de resultaten van onze poll

"Vrouwen moet je anders coachen dan mannen." Ben jij akkoord met deze stelling van Avivah Wittenberg-Cox?

Lees ook:
- Wie verteert de crisis best: mannen of vrouwen?
- 70% van de mannen verdient meer dan partner