Waarom grote voetballers sneller een rode kaart krijgen

Een scheidsrechter moet atijd objectief blijven. Maar onbewust gebeurt dat niet altijd. Uit een onderzoek van de Rotterdamse Management School is gebleken dat grote voetbalspelers in twijfelachtige situaties sneller een gele of rode kaart krijgen dan hun kleinere collega’s.

Grote mensen = agressief en dominant

Niels van Quaquebeke en Steffen Giessner, twee wetenschappers aan de Rotterdamse Management School, hebben dat uitgedokterd door hun inzichten in de zakenwereld te projecteren op de sportwereld. Ze wilden weten of grotere sporters in een twijfelachtige situtuatie tussen twee spelers onbewust benadeeld worden. Ze baseerden zich daarvoor op evolutie- en taalkundige onderzoeken. Zo kwamen ze tot de conclusie dat mensen grootte associëren met agressiviteit en dominantie waardoor scheidsrechters eerder een fout blazen tegen de grootste speler.

Het instinct van scheidsrechters

De wetenschappers hebben 844 fouten bekeken om hun beweringen te staven. Op de vraag waarom ze voetbal als onderzoeksdomein gekozen hebben, antwoordden ze: "Er zijn vaak twijfelachtige situaties in voetbalwedstijden. Mensen moeten dan op hun instinct afgaan om die te beslechten. Ons onderzoek zou scheidsrechters kunnen helpen om die situaties beter in te schatten." (JS)