Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Mijn Restaurant: 8 manieren om een businessplan te verknoeien

Sinds dit jaar moeten de deelnemers van Mijn Restaurant een businessplan opstellen. Wilde dromen zijn er voortaan niet meer bij. De zakelijkheid gaat voor. Tenzij ze het businessplan vakkundig om zeep helpen. Bijvoorbeeld zo.

1. Zie het nut er niet van in

Voor jezelf is een businessplan een leidraad. Het laat zien met welke plannen je zit, hoe je ze zal aanpakken en hoever je er mee staat. Voor buitenstaanders moet het businessplan overtuigend zijn. Een goed businessplan geeft vertrouwen aan potentiële partners, zoals bijvoorbeeld de bank.

2. Hou het vaag

Businessplannen dromen nooit over een verre toekomst. Ze bekijken het eerste jaar, maand voor maand met het kostenplaatje erbij, concreet en in euro. Verlies jezelf niet in chic jargon en gebakken lucht. Simpel en helder is het motto.

3. Wees overtuigd van je eigen gelijk

Een businessplan is niet vies van andermans expertise. Onderzoek de markt, kijk hoe anderen het doen en bezoek concullega's in de buurt. Wees niet overtuigd van je eigen gelijk. Luister naar advies en leer van de concurrentie.

4. Ga uit van hoge inkomsten en grove winst

Businessplannen die de inkomsten en de uitgaven te rooskleurig inschatten zijn slechte businessplannen. Aan krappe financiële planningen heb je niets. Het is veiliger om de zaken realistisch voor te stellen. Dan kan de realiteit alleen maar meevallen.

5. Geloof dat je concept zal aanslaan

Een restaurant of bedrijf met een specifiek concept kan leuk zijn, maar met theorie alleen sta je nergens. Een concept heeft mensen nodig om te overleven. Vraag je af of de klanten je concept kunnen appreciëren. En vraag je af wie je concept zal uitdragen. Personeel! Een organogram kan handig zijn.

6. Ga voor pagina's en pagina's

Een businessplan moet uitgebreid zijn, compleet met prijzen, details en vooruitzichten. Maar dat is nog geen reden om je te verliezen in pagina's en pagina's. 30 pagina's volstaan meestal. Een samenvatting van maximum twee bladzijden is bovendien een must, net als een inhoudstafel. Hou de lay-out van je businessplan overzichtelijk.

7. Fiks het in een paar dagen

Voor een degelijk businessplan heb je tijd nodig. Marktanalyse, financiële planning, strategische aanpak, prijzenpolitiek, management en technische haalbaarheid zijn geen simpele denkoefeningen. Begin er dus op tijd aan.

8. Laat het over aan de spontaneïteit

Een restaurant beginnen zonder businessplan geeft gegarandeerd problemen. Sla daarom nooit ofte nooit het businessplan over. Zakendoen heeft over het algemeen niks met spontaneïteit te maken. Voorzienigheid is de sleutel tot succes.

Tekst: AO - Foto: © VTM