Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Is Van Rompuy wel een goeie leider?

In 100 dagen tijd kreeg Van Rompuy een pak verwijten naar zijn hoofd geslingerd: hij zou een onbekende en onbetekenende figuur zijn, met “het charisma van een natte dweil”, zoals een Brits anti-Europeaan het uitdrukte. Maar is hij ook een slechte leider? Businesscoach Paul Koeck evalueert de Europese president.

Sterk ego is iets anders dan sterk leider

“Van Rompuy is geen flashy leider, dat is duidelijk", analyseert Paul Koeck, zaakvoerder van Coachteam® International en begeleider van leidinggevenden bij uiteenlopende grote bedrijven." Maar je moet een onderscheid maken tussen een sterke leider en een leider met een sterk ego. Die laatste zijn geen garantie voor langdurig succes. Auteur en managementspecialist Jim Collins stelt in zijn boek ‘Good to great’ de vraag welke leiders van multinationals in vijftien jaar tijd stabiele, langdurende restultaten uitbouwen. Het antwoord is: de leiders waarvan we de naam niet kennen, die niet per se in de schijnwerpers staan. Ze bouwen gestaag iets uit dat blijvende waarde heeft. De bekende managers zijn veeleer degene die bruuske beslissingen nemen, die aan cost-cutting en herstructurering doen. Wanneer zij vertrekken, kent hun bedrijf vaak een weerbots.”

Grijze muis met goeie hersencellen

"Van Rompuy heeft het imago van een natte dweil", zegt de Britse anti-Europeaan Nigel Farage in bovenstaand filmpje. En akkoord, onze Europese president heeft misschien een saai en wat harkerig imago, maar is dat echt een probleem? Koeck: “Als hij al een grijze muis is, heeft hij ook hele goeie grijze hersencellen. Je moet rekening houden met zijn positie: wie moet hij bespelen? Niet het grote publiek, zoals Barack Obama, maar wel de Europese staatshoofden, parlementairen en commissarissen. En eenvoudig is dat niet. Hij moet invloed zien te krijgen op Sarkozy en co en ervoor zorgen dat zij hun macht beetje per beetje afstaan. Dat kan je niet door bruusk te werk te gaan. In die zin is Van Rompuy zeker een goeie leider. In de huidige Europese context zou een nieuw sterk ego een ramp zijn. Merkel en Sarkozy zouden alleen maar tegenwerken. Hij is niet charismatisch naar het grote publiek, maar hij kan wel goed luisteren naar mensen. En daar komt het in zijn positie op dit moment op aan. Hij kan in alle stilte naar een doel toewerken, dat heeft hij in het verleden ook in België al bewezen. Bijvoorbeeld toen hij minister van Begroting was en het overheidsdeficit terugbracht van 135% van het BNP naar iets minder dan 100%.”

Minpunt: straalt weinig empathie uit

Of Van Rompuy dan in alle omstandigheden een bijna ideale leider is? “Nee, toch niet”, zegt Koeck. “Ik zou hem graag één of twee sessies lang coachen. Zijn belangrijkste manco is dat hij niet veel empathie uitstraalt. Met een paar kleine technieken kan je daar iets aan doen: een warme glimlach op de juiste momenten, bijvoorbeeld. Hij ís wel empathisch: hij kan heel goed luisteren naar mensen en tot een consensus komen. Maar het sterke aan Van Rompuy is vooral ook dat hij niet te veel probeert te sleutelen aan zijn zwaktes. Hij weet wat die zijn. Hij heeft een zeer goeie zelfkennis en reflecteert over zijn eigen gedrag. En als hij aangevallen wordt op iets wat eigenlijk irrelevant is – zijn gebrekkige uitstraling – dan reageert hij daar niet op. Dat kenmerkt een goeie leider.”

Paul Koeck over het leiderschap van Herman Van Rompuy:

Tekst: Dominique Soenens - Foto: Europees parlement

Lees ook:
- Hoeveel verdient Van Rompuy als Europees president?
- Schort er iets aan het leiderschap van Yves Leterme?
- Hoeveel verdient EU-commissaris De Gucht?