Hoe krijg ik meer erkenning van mijn baas?

Ik heb het gevoel dat ik geen erkenning krijg van mijn baas. Ik doe mijn job graag, maar het is niet goed voor mijn motivatie. Hoe pak ik dit best aan?
Het antwoord van Erik Leenders, Managing Director bij Itinera

Ik ben altijd een grote voorstander van open communicatie omdat dit volgens mij de relatie tussen twee personen vooruit helpt naar een volgende fase. Maar een open communicatie betekent daarom niet dat je zomaar tegenover je baas moet gaan zitten om hem eens de waarheid te zeggen. Ik weet niet of dit in jouw situatie zal renderen.

Ik raad je daarom aan om je situatie als volgt aan te pakken:

  • Maak vooraf een afspraak en zeg je baas dat je met hem iets belangrijks wil bespreken. Zeg hem ook hoeveel van zijn tijd je denkt nodig te hebben. Op die manier vergroot je jouw kans om zijn volle aandacht te krijgen.
  • Bereid je gesprek voor en oefen het desnoods met iemand uit je naaste omgeving.
  • Beschrijf de situatie zoals jij ze waarneemt en beklemtoon daarin dat het jouw visie van de feiten is, zoals jij ze beleeft. Op die manier neem je de verantwoordelijkheid voor jouw beleving en verminder je de kans dat je baas zich als een beschuldigde voelt.
  • Vertel hem welk effect jouw visie van de feiten op jou heeft zodat hij begrijpt dat het ook gevoelsmatig een effect op je heeft. Vertel hem waarom het voor jou belangrijk is en wat je van hem verwacht.
  • Check bij je baas wat hoe hij deze situatie ervaart en vraag hem feedback over jouw functioneren.
  • Afhankelijk van zijn feedback kan je hem uitnodigen om tot een volgende stap te komen die steeds tot doel heeft om de samenwerking positief te laten evolueren. Als hij vindt dat je op bepaalde punten niet voldoende functioneert, kan je hem vragen om meer tijd uit te trekken voor een degelijk functioneringsgesprek. Als hij tevreden is en niet bewust was van jouw beleving kunnen jullie samen bekijken hoe jullie deze situatie in de toekomst zullen aanpakken. Je kunt hem bijvoorbeeld voorstellen dat je hem regelmatig om feedback zal vragen over je functioneren.

Als je het gesprek op deze manier voorbereidt en aanpakt, geef je jouw baas de kans om zijn eigen standpunt te ontwikkelen en zal hij toegankelijker zijn om naar jouw argumenten luisteren.

Contacteer je hem morgen al om een datum vast te leggen?

In samenwerking met Itinera