Google is invloedrijkste merk in België

Google is het meest invloedrijke merk in België. Dat blijkt uit de internationale lijst, 'Most Influential Brands', van Ipsos. Colruyt en Facebook vullen de top 3 aan.

Dat merken als Google, Colruyt en Facebook de eerste plaatsen bezetten, ligt volgens Ipsos aan het feit dat het simpele, eenvoudige merken zijn, die relevant zijn voor de consumenten en doen wat ze beloven.

Top 10

1. Google
2. Colruyt
3. Facebook
4. Aldi
5. Visa
6. Apple
7. Telenet
8. Samsung
9. Ikea
10. Microsoft

Verder staan ook YouTube, gevolgd door Coca Cola, Belgacom, Carrefour, Lidl, MasterCard, RTL, eBay, Delhaize en Een in de Belgische top twintig.

Ipsos voerde het onderzoek uit in zestien landen. Naast België waren dat de VS, Canada, Mexico, Brazilië, Argentinië, UK, Frankrijk, Italië, Nederland, Duitsland, Zweden, Australië, China, Taiwan en Singapore.

De onderzoekers lieten de respondenten de merken beoordelen op basis van vijf criteria: vertrouwen, engagement, vooruitstrevendheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid (burgerzin) en aanwezigheid.

Google staat niet alleen België, maar bij het grootste deel van de onderzochte landen op nummer 1. De andere meest invloedrijke merken op wereldschaal zijn in volgorde van invloed: Microsoft, Apple, Facebook, Samsung, Visa, Coca Cola, YouTube, Master Card en Colgate.

Uit het onderzoek blijkt ook dat merken niet altijd even 'invloedrijk' zijn in beide landsdelen. Zo hebben Nivea en Douwe Egberts veel meer invloed in Vlaanderen. Omgekeerd zien we dat Belgacom en Volkswagen een grotere invloed hebben in Wallonië. Vaak zit het belangrijkste verschil op het criterium 'vertrouwen', die een heel belangrijk onderdeel vormt, aldus Ipsos.

Bron: Data News