8 onvergeeflijke blunders van verkopers

Verkopen is een vak apart. Salesmanagers die hun cijfers liever niet zien dalen, hoeden zich maar beter voor volgende flaters.


1. Je zit meer in auto dan bij je klant of op kantoor

Spendeer liever meer tijd aan het plannen van je reisweg en groepeer je klanten geografisch. Stippel het beste traject uit en houd je daaraan.

2. Een klant die niet meteen toehapt, laat je vallen

Om een nieuwe klant te werven moet je alles weten van hem en zijn markt. Je informatie die je op je klant loslaat, moet kwaliteitsvol zijn en recht op het doel afgaan. Schep een vertrouwensband. Je moet de indruk geven dat je hem kent. Ga zeker niet te passief te werk tijdens je verkenningsfase.

Laat je klant niet los. Neem regelmatig opnieuw contact op met je klanten om te zien of hun situatie veranderd is, of ze nieuwe behoeften hebben die jij met je producten kan invullen. Aarzel ook niet om hen een nieuwe mailing van je bedrijf te sturen en vervolgens een stand van zaken op te maken.

3. Je valt je klant lastig met lange presentaties

Hou geen lange en contraproductieve presentaties: als je geen kaas gegeten hebt van slideshows en Powerpoint-presentaties, steek er dan ook niet te veel tijd in. Dat zou zich wel eens tegen je kunnen keren. Hou liever een kortere presentatie om je klanten gefocust te houden op de belangrijke zaken.

4. Je kent je klant niet

Je hoeft geen psycholoog te zijn om een psychologisch profiel op te maken van je koper. Leer hem kennen, wie hij is, anticipeer en speel in op zijn persoonlijkheid. Die analyse bepaalt hoe je met hem omgaat.

5. Je verliest de tijd uit het oog

De strijd tegen de klok mag je niet verliezen! Je persoonlijke agenda gaat altijd voor. Jij bepaalt hoe je je doelstellingen bereikt. Het is dus aan jou om je klanten op een of andere manier te overhalen. Het zou onprofessioneel zijn als je er niet toe komt cruciale punten van je aanbod, presentatie, onderhandelingen aan te kaarten.

6. Je 'soigneert' je klanten niet

Je actieve klanten zijn je beste visitekaartje. Hun tevredenheid is de beste referentie. Gebruik je klanten!

7. Je doet beloftes die je niet kunt waarmaken

Wat is er vervelender voor een klant te moeten vaststellen dat zijn bestelling niet aankomt? Een telefoontje om je te verontschuldigen en even goede vrienden te blijven, maakt alles weer mogelijk.

8. Je zegt altijd ja

Laat je niet pluimen als je denkt dat je een klant niet kan binnenrijven. Uiteindelijk moet er wel elke dag brood op de plank liggen. Een korting? Ja! Verlengde garantie? Ja! Wacht eens even. Is dat wel een goed idee?

Tekst: L.Dp - Bron: Bizz.nl

Lees ook: De 10 geboden van succesvolle verkopers