7 tips om te scoren bij je baas

Welke indruk je bij je baas maakt, heb je helemaal zelf in de hand. Je werk goed doen, is uiteraard een basisvereiste. Maar wat kan je nog meer doen? Ziehier, 7 tips om op een goed blaadje te komen. En wie weet volgt binnenkort dan wel die langverwachte promotie.

1. Beschouw je baas als je eerste klant

Wek vertrouwen. Vergeet niet dat vertrouwen iets broos is, iets wat niet vanzelf komt en telkens weer bevestigd moet worden. Iets om te onderhouden dus.

2. Luister actief en stel goede vragen

Blijf je baas niet als een bloemzak vanop je stoel aanstaren wanneer hij tegen je praat. Wezenloos knikken na elke zin is ook geen optie. Je zal hem mogelijk nog meer irriteren. Stel vragen. Dat betekent niet dat je de betweter moet uithangen, maar andere ideeën aanbrengen kan geen kwaad. Heb je een fijne baas, probeer dan minstens één vraag uit de mouw te schudden: zo weet hij tenminste dat je begrepen hebt wat je te doen staat. Hij zal niet bijten, alleen als je jezelf wegcijfert.

3. Doe je werk goed

Je bent aangenomen omdat je werkgever je bekwaam acht voor de job. Speel je troeven dan ook uit en ontwikkel ze. Ga ervan uit dat je niets in je schoot geworpen krijgt en dat je alles moet checken. Merkt jouw baas je fout niet op, dan val je misschien hoger op de ladder wel door de mand: dan mag je het bij twee personen gaan uitleggen. 

4. Ga voor een goede service

Is een project te moeilijk voor je? Vraag dan eerst raad bij collega’s. Wees creatief. Loop niet te snel met hangende pootjes terug naar je baas, want dan geef je hem het gevoel dat hij het weer mag oplossen. Als je uiteindelijk toch geen raad weet, zeg het hem dan, maar hou enkele alternatieve scenario’s achter de hand.

5. Kruip uit je schelp

Bescheidenheid is positief, maar zorg ervoor dat je geen deel gaat uitmaken van het behang. Verliest je baas je uit het oog, dan hoef je niet op erkenning te rekenen. Erger nog, dan zou de directie je wel eens als overbodig kunnen beschouwen.

6. Verzorg je voorkomen en wees jezelf

Kom verzorgd voor de dag. Door je voorkomen meet je jezelf immers een imago aan. Nog eens, welke indruk je op je baas nalaat, bepaal je volledig zelf.

7. Respecteer de hiërarchie

Je werkt in een bedrijf waar iedereen zogezegd gelijk is? Tenminste, dat hebben ze je toch verteld op je eerste werkdag... Vergeet het maar! Respecteer de hiërarchie want anders zou je baas wel eens kunnen denken dat je geen respect voor hem hebt. 

Je hebt misschien zelf al begrepen waar het op neerkomt: in jezelf vertrouwen, luisteren en alert zijn. En dan nu: aan de slag!

Tekst: Douchka Van Olphen

Lees ook:
- Hoe haal je die promotie eindelijk binnen?
- 5x indruk maken tijdens een sollicitatiegesprek