4 sleutelmomenten uit de carrière van Jean-Pierre Van Rossem

Deze week nog stond er in 'De Morgen' te lezen dat enfant terrible Jean-Pierre Van Rossem (66) zijn politieke partij nieuw leven in zou blazen. Nu blijkt daar echter niets van aan. Tijd om een blik te werken op zijn opmerkelijke carrière.

1. Beursgoeroe

Dat Van Rossem geen onbeschreven blad is, bewijzen volgende sleutelmomenten. In de jaren ’90 was hij eigenaar van het beursbeleggingsbedrijf ‘Moneytron’. Zo deed hij geloven dat het bedrijf zou beschikken over een rekenkundig stelsel waarmee de beurs kon worden voorspeld. Niet zo, maar hierdoor wist 'Moneytron' wel veel winst te maken. Zijn oude klanten betaalde hij met het bedrag dat de nieuwe klanten inbrachten en zo ging de cirkel rond. Het spelletje kon echter niet blijven duren, want Van Rossem werd in 1991 veroordeeld tot vijf jaar cel.

2. Politieke partij

Datzelfde jaar kwam Van Rossem op het idee om een politieke partij op te richten. De ‘Radicale Omvormers en Sociale Strijders voor een Eerlijkere Maatschappij’ (R.O.S.S.E.M) scandeerde de leuze ‘Geen gezwijn, stem libertijn’ en namen deel aan de verkiezingen in 1991. Het onverwachte resultaat mocht er zijn: zijn partij behaalde vier zetels, waaronder drie voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers en één voor de Senaat. Na amper twee jaar ging de libertijnse partij in 1993 echter uit elkaar wegens meningsverschillen tussen de partijgenoten. Jaren later, in 2009 zei hij in het programma ‘Phara’ op Canvas dat hij zijn partij in 2011 nieuw leven in zou blazen, maar uiteindelijk bleef het maar bij een aankondiging.

3. Vijf jaar gevangenis

In 1991 werd Jean-Pierre Van Rossem veroordeeld tot vijf jaar cel wegens fraude. Hij was niet aan zijn proefstuk toe, want in de jaren '70 kreeg hij ook een veroordeling achter zijn naam voor valsheid in geschriften en het uitschrijven van ongedekte cheques. Hij kreeg toen een jaar cel met uitstel. Toen hij in 1991 naar de gevangenis moest maakte hij van zijn opsluiting gebruik om een autobiografie te schrijven. Zijn boek ‘De dag van de nachtschade’ werd een succes.

4. ‘Vive la république d'Europe’

Een van de meest memorabele momenten uit zijn carrière is ongetwijfeld deze: tijdens de eedaflegging van Koning Albert in 1993 riep Jean-Pierre Van Rossem plots ‘Vive la république d'Europe’. Tot ongenoegen van vele mensen...