10 dingen die je nooit mag zeggen tijdens een evaluatiegesprek

De meesten van ons hebben er minstens eentje per jaar: het gevreesde evaluatiegesprek. Als je zeker wil zijn dat je een goede beurt maakt, vermijd dan in ieder geval al volgende uitspraken.

 

1. Daar word ik niet voor betaald

Je baas wil dat je alles doet wat nodig is om het team of het bedrijf vooruit te helpen, ook als het niet in je jobomschrijving staat of strikt genomen tot je verantwoordelijkheid behoort. Met deze uitspraak wek je de indruk dat je enkel het uiterste minimum wil doen voor je loon.

 

2. Ik verdien opslag

Als je dat echt vindt, zorg er dan voor dat dat blijkt uit je evaluatiegesprek. Toon aan dat je het bedrijf geld hebt bespaard of een aanzienlijke winst hebt geboekt. Zeg dat je je job graag doet en de doorgroeimogelijkheden in de firma apprecieert.

 

3. Mijn job steekt me tegen

Dan kun je net zo goed om je ontslag vragen. Al verveel je je te pletter, je job is belangrijk, anders zou hij niet bestaan. Zeg dat je meer te bieden hebt en meer verantwoordelijkheid wil. Dat is pro-actief.

 

4. U bent wel heel erg kritisch

Misschien is dat inderdaad zo, maar als je dit zegt, lijkt het alsof je je verantwoordelijkheid niet wilt opnemen en geen aandacht wilt besteden aan details die er toe doen. Onthoud op zijn minst de belangrijkste zaken en toon bereidheid om eraan te werken.

 

5. Dat wist u als u mij aannam

Daarmee zeg je dat het je baas zijn schuld is. Hij zal dit begrijpen als: ‘ik kan mezelf niet veranderen en ben niet bereid om bij te leren en te groeien’.

 

6. U hebt het bij het verkeerde eind

Ga nooit in discussie. Het kan best zijn dat je het niet eens bent met wat je baas zegt, maar luister. Vraag eventueel naar voorbeelden. Zeg dat jij bepaalde situaties anders ervaren hebt en vraag of je jouw kijk op de zaken mag geven.

 

7. Mijn vorige baas zei dat ook

Daarmee geef je toe dat je al een tijd ontkent dat er iets fout zit. Als je dezelfde kritiek steeds opnieuw krijgt, betekent dat op zijn minst dat mensen je zo zien –al is dat een verkeerde indruk. Pas je gedrag aan of corrigeer de foute indruk.

 

8. Wie zegt dat?

Dat is heel defensief en wekt de indruk dat je na het gesprek een collega lik op stuk wilt geven. Vraag je baas eerder of hij een voorbeeld kan geven van een specifieke situatie waarin je een bepaald gedrag hebt vertoond, zodat je weet waaraan je moet werken.

 

9. Mag ik u nu eens wat kritiek geven?

Commentaar geven op je baas wekt de indruk dat je geen kritiek wilt aanvaarden. Je kunt altijd wat bezorgdheden of gedachtes uitspreken en als je baas je vraagt om feedback te geven, doe dat dan ook. Maar blijf beleefd en begin zeker niet te vloeken.

 

10. Ja, en dan?

Wees nooit onverschillig. Zeg altijd: ‘daar was ik me niet van bewust. Ik ben blij dat ik het weet. Wat kan ik er aan doen?’ Het ergste van al is niets zeggen. Zit daar niet gewoon, toon tenminste een beetje interesse via je lichaamstaal.

 

Lees ook:

Hoe bereid je een functioneringsgesprek voor

Het evaluatiegesprek: je prestaties op de weegschaal

Waarom het evaluatiegesprek aan een hervorming toe is

 

Bron: uk.businessinsider.com