Zou Marianne Thyssen een goeie premier zijn?

Marianne Thyssen profileert zich in aanloop naar de verkiezingen nadrukkelijk als kandidaat-premier. Maar heeft ze wel de juiste leiderschapskwaliteiten om die ambitie waar te maken? Paul Koeck neemt de CD&V voorzitster onder de loep.

Positieve communicatie

“Ik vind het leiderschap van Marianne Thyssen een stuk moeilijker in te schatten dan dat van Yves Leterme of Herman Van Rompuy”, steekt Paul Koeck, zaakvoerder van Coachteam® International en begeleider van leidinggevenden bij uiteenlopende grote bedrijven, van wal. “Ze heeft geen vergelijkbare ervaring waarin ze haar leiderschap kon demonstreren, maar ze heeft wel een aantal belangrijke vaardigheden. In Wallonië komt ze om te beginnen vrij positief over. Zeker omdat ze daar als een verademing gezien wordt tegenover de macho politici van Vlaanderen. Waalse politici zeggen: Thyssen heeft een stijl waar wij wel mee kunnen omgaan. En dat is in deze context een sterk punt: er is een consensus nodig om de staatshervorming mogelijk te maken."

"In de pers verschenen recent negatieve berichten over haar communicatiestijl. En ok, haar charisma is op dit moment niet haar sterke punt. Maar vraag is of België op dit moment charisma nodig heeft, dan wel een sterke leider met een visie om de economie er bovenop te helpen.”

Luisteren

Een ander pluspunt is dat Thyssen heel goed luistert, aldus Koeck. “Dat zie je onder meer in interviews, waar ze veel aandacht heeft voor wat de journalist zegt. Ze schat de belangen van haar gesprekspartner in en houdt rekening met cultuur- en meningsverschillen. Leterme had een veel beter idee van waar hij naar toe wou, maar kreeg zijn visie niet verkocht bij zijn onderhandelingspartners. Je merkt ook dat ze niet zo gauw mensen beschuldigt of afschiet, ook al doet ze dat de jongste tijd wel een beetje, onder druk van de komende verkiezingen. In normale omstandigheden doet ze dat niet en dat is een goeie eigenschap als je een consensus moet bereiken."

"Ze heeft ook de communicatieproblemen binnen haar partij kunnen stabiliseren. De CD&V had veel sterke figuren en het is niet makkelijk om die op één lijn te krijgen. Ze heeft daar ook nog niet veel tijd toe gekregen. Maar ze is er toch in gelukt om Van Rompuy te laten doorstromen en Leterme terug premier te laten worden. Als partijvoorzitter is dat een verdienste. Ze heeft relatieve rust gebracht in een woelige partij. En ze blijft daar aan bouwen.”

Overtuigend?

Een derde troef van Thyssen is haar bereidheid om te leren. Dat geeft haar volgens Koeck marge om te groeien in een eventuele rol als premier. “Ze heeft zich niet ten gronde kunnen voorbereiden op de rol die ze nu moet spelen. Ze heeft nog maar een jaar ervaring met het politieke spel."

"Eén vraag is belangrijk: zal ze genoeg kiezers kunnen overtuigen? In alle chaos die er nu heerst, hebben sterke communicatoren met een simpele boodschap, zoals Bart de Wever en Jean-Marie De Decker, het voordeel. Thyssen heeft een veel minder duidelijke boodschap. Het is de vraag in hoeverre ze daarmee kiezers kan verleiden.”

Tekst: Dominique Soenens

Lees ook het CV van Marianne Thyssen.