Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Zou Bart De Wever een goede premier zijn?

De politieke impasse duurt maar voort en al ziet het er nu naar uit dat Elio Di Rupo het premierschap meer ambieert dan Bart De Wever, wij vragen ons toch af of de voorzitter van de N-VA überhaupt wel een goed premier zou kunnen zijn?

We vroegen het Paul Koeck, zaakvoerder van Coachteam.com en begeleider van leidinggevenden bij verschillende grote bedrijven. “Bart De Wever heeft in elk geval het potentieel om een goed leider te zijn.”

Duurzaam leiderschap

“Er zijn twee grote soorten leiderschap. Je hebt de enge variant, dat zijn leiders die weten hoe ze er voor moeten zorgen dat mensen zich achter hun project te scharen. Dat Bart De Wever dat kan, blijkt uit zijn vele voorkeursstemmen. De echt duurzame variant van leiderschap is evenwel veel moeilijker te bereiken, maar is uiteraard te verkiezen boven de enge variant. Duurzame leiders – en dan denk ik aan mensen zoals Obama en Nelson Mandela – proberen ook iets na te laten voor de volgende generatie. Je kunt voor of tegen Obama zijn, maar je kunt niet ontkennen dat hij bijvoorbeeld in zijn contact met de Islam constant op zoek is naar een samenwerking waar beide partijen beter van worden.”

Kan/wil hij écht luisteren?

“De grootste kwaliteit van die duurzame leiders is dat ze goed kunnen luisteren. Niet luisteren in de zin van ‘letten op de argumenten van de ander zodat ik ze later kan weerleggen’, maar wel luisteren om de ander echt te begrijpen en er voor te zorgen dat ook hij iets bij de nieuwe situatie te winnen heeft.”

De grappige Calimero

“De Wevers grootste kwaliteit is uiteraard zijn communicatieve vaardigheid. Eigenlijk herhaalt hij constant dezelfde boodschap, maar hij doet dat op zo’n slimme en grappige manier dat hij er toch mee wegkomt. Hij verwoordt het elke keer anders, vindt keer op keer nieuwe oneliners, maar zegt in wezen iedere keer dat het niet zijn schuld is, maar die van de anderen. Hij weet dingen zo te brengen dat zelfs wanneer je het niet met zijn standpunten en argumenten eens bent, je toch sympathie kunt opbrengen voor de innemende man die hij is.”

Nog niets bewezen

“Het zijn dus niet zijn intellectuele of communicatieve kwaliteiten die me zorgen baren, maar wel zijn gebrek aan ervaring. We weten dat hij een meester is in het vechten voor en het verkondigen van zijn eigen ideologie, maar hij heeft nog nooit bewezen – ook niet op een lager niveau – dat hij ook het algemeen belang kan dienen.”

Nieuw kiezerspubliek aanboren

“Als Bart De Wever premier wil worden, zal hij van strategie moeten veranderen en zal hij niet alleen zijn eigen aanhang moeten zien te overtuigen, maar ook zijn tegenstanders. Hij zal vertrouwen moeten opbouwen over de partijgrenzen heen en dat is uiteraard veel moeilijker dan het vertrouwen van je partijgenoten winnen. Het nadeel is dat hij door die omschakeling van de ene strategie naar de andere ongetwijfeld kiezers zal verliezen. Het zal er dus op aankomen voor hem om zo veel mogelijk van zijn huidige kiezers te behouden en tegelijkertijd een nieuw kiezerspubliek aan te boren zodat hij ook bij de volgende verkiezingen voldoende stemmen haalt.”

Moeilijk in te schatten

“Toch is het moeilijk om in te schatten of Bart De Wever al dan niet een goed premier zou kunnen zijn. Hij beschikt zonder twijfel over alle mogelijke vaardigheden en talenten om een goed staatsman te worden, maar veel zal afhangen van zijn wil (om bijvoorbeeld van strategie te veranderen). Daar komt dan nog eens bij dat je onmogelijk kunt inschatten hoe iemand zich in een nieuwe functie zal gedragen. Het zou kunnen dat hij volledig dichtklapt als hij premier zou worden, maar het zou net zo goed kunnen dat hij helemaal openbloeit.”