Zo word je miljardair in 16 stappen

Bob Parsons, een Amerikaanse ex-marinier, bouwde een succesrijke carrière uit als ondernemer. Als CEO en oprichter van diverse ondernemingen die aan de top staan in hun vakgebied stelt hij zijn ervaring ten dienste van iedereen met deze 16 tips om te slagen in de zakenwereld en fortuin te maken.

 

1. Stap uit je comfortzone

Er kan niks buitengewoons gebeuren zolang je in je comfortzone blijft. Maak je niet langer zorgen over zekerheid. Volgens Parsons is “zekerheid voor kadavers”.

 

2. Geef nooit op

Je slaagt maar zelden bij de eerste poging. Dat er niet meteen resultaten op tafel liggen, betekent niet dat wat je doet tot mislukken gedoemd is. Misschien moet je het gewoon anders aanpakken. Als alles zo makkelijk was, zou de hele wereld het doen en maakte je geen kans.

 

3. Als je er de brui aan wil geven, ben je dicht bij je doel

Volgens een oud Chinees gezegde is de drang om op te geven het grootst vlak voor succes.

 

4. Aanvaard en kwantificeer het ergste wat kan gebeuren

Het ergste wat er kan gebeuren is meestal helemaal niet zo erg als de doemscenario's die je voor ogen hebt. Zoek dus uit welke catastrofes je écht kunnen treffen en wat hun impact is.

 

5. Focus op wat je wil

Je gedachten kunnen de gang van zaken beïnvloeden. Daar is Bob Parsons in elk geval van overtuigd. Hij citeert een oud gezegde: je bent wat je denkt.

 

6. Leef van dag tot dag

Hoe moeilijk je situatie is, maakt weinig uit. Je kunt uit de problemen raken als je niet te ver in de toekomst kijkt en focust op dit moment. Leef van dag tot dag en je zult zien dat alles in orde komt.

 

7. Streef altijd naar vooruitgang

Stop nooit met investeren. Stop nooit met streven naar verbetering. Stop nooit met vernieuwen. Als je organisatie geen vooruitgang meer boekt, boert ze achteruit. Jouw doel: elke dag beter worden, ook al gaat het maar om een detail. Denk aan het Japanse kaizen-concept: de kleine dagelijkse verbeteringen leveren immense voordelen op. 

 

8. Neem je beslissingen snel

Zoals generaal Patton zei: “Een goed plan dat vandaag daadkrachtig wordt uitgevoerd, is beter dan een perfect plan morgen”.

 

9. Meet

Volgens Bob Parsons is dit een gouden regel: al wat gemeten en gecontroleerd wordt, verbetert.

 

10. Spoor verborgen problemen op

Verborgen problemen ontdek je door aandachtig elementen onder de loep te nemen die je al een tijd niet geïnspecteerd hebt. Je zult zeker knelpunten aan het licht brengen.

 

11. Hou je concurrenten in het oog, maar hou nog beter in de gaten wat je zelf doet

Als je je concurrenten observeert, denk er dan om dat het gras altijd groener lijkt aan de overkant.

 

12. Laat niemand over je heen lopen

Zolang je in onze maatschappij legaal handelt, heb je evenveel rechten als om het even wie.

 

13. Wacht niet tot het leven rechtvaardig is

Het leven is onrechtvaardig. Je moet dus je eigen kansen creëren. Je komt nergens als je wacht tot je verdiensten vanzelf beloond worden.

 

14. Los je problemen op

Als je je eigen oplossingen bedenkt, heb je meer concurrentiekracht.  Masura Ibuka, de medeoprichter van Sony, zei: “Je slaagt nooit in de technologie, de zakenwereld of een ander domein als je de anderen volgt.” Parsons gaat ook uit van de Aziatische volkswijsheid: “Een wijs man volgt zijn eigen advies”.

 

15. Neem jezelf niet te ernstig

Amuseer je. Vaak zijn de helft van onze successen aan toeval te danken. Niemand heeft zoveel vat op de dingen als hij denkt.

 

16. Er is altijd een reden om te glimlachen

Vind die reden. Per slot van rekening heb je geluk dat je leeft. Het leven is te kort. Parsons is het met zijn kleine broer eens: “We zijn hier niet voor lang, we zijn hier om van het leven te genieten!”

 

Copyright © 2004 Bob Parsons. Alle rechten voorbehouden. Gereproduceerd met toestemming.
www.bobparsons.be