Zo houd je een presentatie voor de directie

Sylvie Verleye is presentatiecoach. Ze geeft opleidingen en workshops die je helpen om je presentatieskills aan te scherpen en je communicatie helder te krijgen. Maandelijks deelt ze haar inzichten ook graag met jullie op vacature.com.

 

Wanneer je spreekt voor directieleden, is er één belangrijk feit waar je absoluut rekening mee moet houden: ze hebben weinig tijd! Houd het dus vooral kort, is het devies.

 

Vertel het in 5 minuten

Maar hoe kort is kort genoeg? Enkele jaren geleden had ik een gesprek met Johnny Thijs, die toen nog de topman was van BPost. Ik stelde hem de vraag wat hij eigenlijk verwacht van een spreker. Hij vertelde dat hij op voorhand een uitgebreid document verwacht, en dat kijkt hij ook in.

 

Maar de fout die de meeste sprekers maken, vervolgde hij, is deze: ze projecteren ook datzelfde gedetailleerde document en becommentariëren alle slides. Maar dat is niet wat hij van een presentatie verwacht, wel deze drie dingen: kristalheldere communicatie van bij de eerste minuut, een duidelijke rode draad en vooral een verhaal dat in 5 minuten verteld wordt.

 

Eerst het verhaal, dan pas de details

Vandaar deze 3 tips voor als je moet spreken voor je directie of managementteam:

 

1. Bezorg hen vooraf gedetailleerde slides en steek vooraan 1 pagina met een executive summary.

 

2. Bereid een verhaal van niet langer dan 5 minuten voor, gebaseerd op die executive summary. Concreet moet jouw 5 minutenverhaal een rode draad van boodschappen hebben. De belangrijkste boodschappen van je verhaal vormen de structuur. Om dat verhaal over te brengen heb je trouwens niet altijd PowerPoint nodig. Sommige verhalen kan je ook gewoon vertéllen, of je kan een flipchart gebruiken.

 

3. Projecteer je uitgebreide slides maar klik op B (dit betekent ‘Black’, je scherm zal dan zwart worden). Vertel aan het publiek dat je zult beginnen met je belangrijkste boodschappen en dat je niet meer dan 5 minuten nodig hebt om ze uit de doeken te doen. De details zul je daarna invullen via hun vragen. Na de 5 minuten stel je letterlijk de vraag waarover ze graag meer details willen. Door op 'B' te drukken kun je nu naar de details gaan op de slides. Je springt naar slide 13 door heel eenvoudig dat getal in te tikken gevolgd door Enter.

 

Het voordeel van deze werkwijze is dat je zo goed als zeker ongestoord je belangrijkste verhaal kan vertellen. Bovendien bouw je een dialoog op volgens de verdere noden van het publiek. Fijn voor je toehoorders, en zeker ook makkelijker voor jou. Het enige wat je nodig hebt om het op deze manier aan te pakken, is een beetje durf. Veel succes!

 

 

Lees hier de vorige bijdragen van Sylvie:

- Verzorg je PowerPoint-hygiëne

- De kleren maken de zelfverzekerde man/vrouw

 

Meer tips van Sylvie lezen? Surf naar www.simplytalking.be.