World of Warcraft: een troef voor je carrière?

World of Warcraft, een van de meest populaire computerspelletjes, brengt miljoenen aanhangers van over de hele wereld samen. Terwijl de impact van het spel door het merendeel van de werkgevers als negatief wordt gezien, wordt het door informaticareus IBM als een troef beschouwd.  

Organisatie en leiderschap

Hoewel entertainment en ontspanning het doel is, worden de meeste computerspelletjes voor sommige spelers een ware obsessie. Het gaat soms zelfs zo ver dat ze hun activiteiten uit het echte leven gaan verwaarlozen.   

In de Verenigde Staten zijn veel werkgevers zelfs op het punt gekomen dat ze kandidaten afwijzen als blijkt dat zij een passie hebben voor online computerpelletjes, uit angst dat ze de aandacht voor hun werk zouden verliezen. Deze mening wordt nochtans niet gedeeld door IBM, die van mening is dat de netwerkgames, waaronder het meest symbolische spel WoW, de spelers toelaat om een bepaalde levensstijl en leiderscompetenties te verwerven. Werknemers die graag eens in de wereld van WoW kruipen, zijn dus van harte welkom op voorwaarde dat ze het echte leven nog steeds weten te onderscheiden van de virtuele wereld.

Enkele cijfers

Goed nieuws dus voor de aanhangers van World of Warcraft, waarvan volgens de recent gepubliceerde cijfers van 'Business Management' het succes onverminderd blijft stijgen. Het spel, waarvan de eerste versie in 2004 gelanceerd werd, brengt op dit moment ongeveer 12 miljoen geabonneerde spelers samen, die elk tussen de 11 en de 13 euro per maand besteden, waardoor het spel een jaarlijkse omzet van 1,2 miljoen dollar kent.

De verbeelding van de 4.600 werkenemers, die werken aan de uitvoering van de middeleeuwse fantasiewereld, laat hen nooit in de steek. Het bewijs: sinds het ontstaan werd het spel al opgeluisterd met meer dan honderden soorten kruiden, zwaarden, spreuken en drankjes. Geen wonder dat sommige spelers het niet erg vinden om meer dan tien uur gekluisterd voor hun computerscherm te zitten terwijl ze spreuken en andere magische trucs samenvoegen om aan het einde van hun zoektocht te komen.