Wordt Elio Di Rupo een goede premier?

Elio Di Rupo heeft samen met de onderhandelaars een akkoord bereikt over de begroting. De regeringsonderhandelingen gaan daarmee in de laatste rechte lijn naar de eedaflegging van Di Rupo I. Maar is Di Rupo wel in de wieg gelegd voor het premierschap? Paul Koeck analyseert de PS-politicus.

Survivor

“Ik volg de Waalse politiek iets minder, maar wat ik in de pers over hem terug vind, geeft een duidelijk beeld: Elio Di Rupo is een survivor, een overlever”, zegt Paul Koeck, zaakvoerder van Coachteam® International en begeleider van leidinggevenden bij uiteenlopende grote bedrijven. Hij is een zeer flexibele leider die vasthoudt aan de macht die hij heeft. Je merkt dat aan de manier waarop hij enkele jaren geleden de corruptieschandalen in zijn partij en andere crisissen overleefd heeft."

Flexibel

"Hij heeft als leider geen grote visie waar hij zich aan houdt, zoals anderen dat wel doen. Hij neemt de leiding door te zoeken naar flexibele manieren om te overleven. Je zou dat opportunistisch kunnen noemen, maar dat hoeft niet noodzakelijk een negatieve bijklank te hebben. Hij heeft in het verleden natuurlijk wel wat bochten genomen. Maar als je naar de huidige situatie kijkt in ons land dan is het tactisch misschien goed dat er iemand de touwtjes in handen neemt. Iemand die in het verleden al blijk gaf van een zeker opportunisme. Binnen deze context hoeft dat dus helemaal geen negatieve eigenschap te zijn.”

Spanningen op lange termijn?

Wat de leiderschapsstijl van Di Rupo op lange termijn zal geven, valt nog af te wachten, vindt Paul Koeck. “Ik vermoed dat zijn soort leiderschap op langere termijn vooral spanningen zal geven bij zijn achterban. De schrik voor een komende electorale nederlaag blijft altijd spelen. Hij is wel iemand die heel intelligent is en gegroeid is door de jaren heen. 

Leert snel bij

Toch ziet Koeck daarnaast een belangrijk lichtpunt: hij heeft een groot leervermogen. “Als kind had hij weinig zelfvertrouwen en werd hij zelfs gepest. Een professor scheikunde geloofde in hem en daar heeft hij de klik gemaakt: ik ben toch iets waard. Hij is zich gaan bewijzen op een gezonde, niet verkrampte manier. Di Rupo is een harde werker en leert makkelijk bij, wat in de politieke context van vandaag toch belangrijk is. Hij gaat ook niet direct in de confrontatie. Toen er in Charleroi een schandaal uitbrak rond de PS, heeft hij daar niet meteen op gereageerd. Hij bleef low profile en deed gewoon verder. Hij heeft met andere woorden ervaring met crisissen en ik zie daar ook heel wat potentieel.

Aanpassingsvermogen

Het premierschap ziet hij volgens mij ook niet als iets van korte termijn: hij zal proberen die positie zo lang mogelijk vast te houden. Nederlands spreken is niet zijn sterkste kant, maar ik denk dat hij daar behendig om heen kan fietsen. De voorbije maanden heeft hij toch een aantal pogingen ondernomen om zich geliefd(er) te maken bij de Vlamingen. Hij luistert ook naar hun verzuchtingen en is volgens mij bereid om dat te integreren in zijn visie.”