Word productiever door meditatie

Voel jij je ook alsof je het voortdurend druk-druk-druk hebt en je nergens meer tijd voor hebt? Dan kan elke dag vijf tot twintig minuten mediteren je misschien wel helpen om tot rust te komen.

Peter Bregman is een coach voor CEO's en andere leidinggevenden. Hij leidt een heel druk bestaan, maar maakt elke ochtend de tijd om twintig minuten lang te mediteren. Het maakt hem productiever, zegt hij.

Niets doen

"Mensen zeggen dat het moeilijk is om tijd te vinden om te mediteren. Dat klinkt logisch: wie heeft er tegenwoordig de tijd om niets te doen?" verklaart hij.

Toch vindt hij de tijd niet verloren: "Meditatie heeft veel voordelen. Het maakt ons weer fris, helpt ons om te gaan met de stortvloed aan informatie en communicatie in de wereld, en bovenal maakt het ons productiever omdat je je impulsen leert beheersen."

Impulsbeheersing

Tijdens je meditatie kunnen allerlei gedachten in je opkomen. Je wil dat ene goede idee opschrijven, of je moet de vuilzakken nog buiten zetten, of je wil een kop koffie gaan drinken. Die verleiding moet je weerstaan.

Wie tijdens meditatie zijn impulsen leert beheersen, kan die vaardigheid ook aanwenden in het professionele leven. Als er iets misloopt ben je beter gewapend tegen de stress en focus je op wat echt belangrijk is.

Bregman geeft enkele tips om te leren mediteren:

  • Begin met een meditatiesessie van vijf minuten. Bouw elke dag de tijd langzaam verder op tot je twintig minuten lang mediteert.
  • Stel een klok in zodanig dat ze aftelt tot nul. Tot die tijd open je je ogen niet.
  • Zorg dat je comfortabel zit. Dat kan in kleermakerszit op de grond zijn, op een stoel, of misschien liggend in bed. Doe waar jij je goed bij voelt.
  • Als je voelt dat je aan andere dingen begint te denken, of begint te plannen, focus je dan terug op je ademhaling. Soms helpt het om je ademhalingen te tellen om je hoofd vrij te maken.

Bron: hbr.org