Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Winstgevende vogels die Angry Birds: hoeveel strijken de makers op?

Dat de Angry Birds een succes in iPhone-land zijn, is een understatement van jewelste. De app waarbij je met allerlei vogelsoorten constructies omver moet kegelen en varkentjes moet doden is ondertussen al meer dan 140 miljoen keer gedownload.

Winstgevende vlucht

140 miljoen downloads, dat is ... erg veel geld. De gewone applicatie voor de iPhone kost 0,79 euro. Ook de varianten voor op de iPhone kun je downloaden voor 79 eurocent. Voor de iPad komt die basisversie op 2,39 euro, terwijl Macgebruikers 3,99 euro moeten neertellen. Niet bijster duur natuurlijk, maar met 140 miljoen downloads zit je toch al snel aan een bedrag dat in de honderden miljoenen euro loopt.

Meer downloads dan iPhones

140 miljoen downloads is veel, zeker als je weet dat er niet eens zo veel iPhones op de wereld zijn. Het succes van de meest succesvolle applicatie ooit is niet zo eenvoudig te verklaren. Dat het verslavend werkt en is opgebouwd met leuke graphics, is natuurlijk mooi meegenomen voor de makers.

De revival van Rovio

Het Finse bedrijf Rovio dat de apps bouwt, is zo slim om op regelmatige basis een extra Angry Birds app beschikbaar te maken. Zo zijn er speciale versies voor Halloween, kerstmis, naar aanleiding van de film ‘Rio’ en ga zo maar door.

Het gaat de Finnen nu wel voor de wind, maar niet zo lang geleden balanceerde het bedrijf op de rand van het faillissement. Angry Birds, de 52ste app dat het bedrijf op de markt bracht was een geschenk uit de hemel. Rovio maakte in maart bekend dat ze sindsdien om en bij de 50 miljoen euro winst hebben gemaakt.

Toekomstmuziek

De Angry Birds overstijgen de iPhone al een tijdje en zijn dus ook te vinden op de iPad (in een duurdere HD-versie uiteraard). Rovio beperkt zich niet tot iPhones, maar bracht het spel ook uit voor smartphones met een Android-besturingssysteem.

En als het van de ambitieuze Finnen afhangt is het einde van de tunnel nog lang niet in zicht. De marketingafdeling draait op volle toeren met T-shirts, pluchen versies van de Angry Birds, sporttassen, enzovoort. Er zit ook nog een film in de pijplijn, al kan dat nog even duren aangezien de makers de rechten koste wat het kost in eigen handen willen houden om “de film te kunnen maken zoals wij het willen”.

Dat we nog niet meteen van deze rare – maar o zo succesvolle – vogels verlost zijn, moge duidelijk zijn. Wie geen idee heeft hoe het spel werkt, kan altijd eens naar onderstaand filmpje kijken.