Willy Walraeve (Atos): "Mijn droom is een cashloze samenleving"

Willy Walraeve, CEO van Atos Worldline

Willy Walraeve was onder andere Vice President Information Systems bij Sabena Group en CEO van Atraxis. Sinds maart 2012 is hij CEO van Atos Worldline Benelux. Atos staat in voor de elektronische betalingen van bijvoorbeeld Visa, Mastercard, Bancontact en Proton.

Elke dag van september stelt Vacature tien vragen aan een gereputeerde Belgische CEO over zijn kijk op de toekomst, de sector en zijn carrière. Vandaag: Willy Walraeve, CEO van Atos Worldline.

1. Wat zijn volgens u vijf jobs met toekomst in uw sector? Waarom?

"Onze sector innoveert voortdurend, we zijn dus op zoek naar mensen die gepassioneerd zijn door technologie en willen begrijpen waar onze business om draait. De internationale context waarin we opereren, vraagt dan weer dat de mensen met een open blik in de wereld kijken."

2. Welke profielen zijn geschikt om deze functies in te vullen?

"Wie een gezonde dosis technische interesse combineert met commerciële flair en talenkennis, zit goed voor de jobs van de toekomst. We hebben technici nodig  maar ook marketeers, mensen die met klanten omgaan, business developpers en product managers die ons marktaandeel versterken."

3. Zijn er op de arbeidsmarkt voldoende mensen met dit profiel beschikbaar?

"Het loopt niet van een leien dakje om die mensen te vinden, er woedt duidelijk een ‘war for talent’. Vooral ingenieurs en informatici zijn schaars: de vraag overstijgt het aanbod. Los van deze krapte heeft Atos Worldline vorig jaar honderd medewerkers aangeworven. We zorgen voor een goede balans tussen zowel jonge werkkrachten, senior expertise als ervaren 50-plussers."

4. Bereidt het onderwijs in België studenten voldoende voor op deze jobs met toekomst?

"Bedrijven en (hoger) onderwijs zijn nog teveel aparte werelden: ik pleit voor meer symbiose. Jongeren zijn theoretisch goed gevormd, maar hebben weinig praktijkgerichte voorbereiding. Dit kan worden opvangen door in twee richtingen te werken: meer stages in bedrijven, maar ook door bedrijfsmensen concrete businesscases te laten toelichten in scholen, zodat jongeren beter aanvoelen wat het bedrijfsleven verwacht. Tegelijk kunnen bedrijven zo ook leren wat bij jongeren leeft."

5. Wat zijn de belangrijkste trends en uitdagingen in uw sector?

"Het snel en veilig verwerken van industriële hoeveelheden informatie wordt belangrijker. In België zien we het aantal elektronische betaaltransacties jaar na jaar sterk stijgen en we streven naar twee miljard transacties per jaar. Het ecologisch besef van de eindgebruiker wordt groter én hij vraagt meer gebruiksgemak. Dematerilisering is hier een mooi voorbeeld van, zo werken we rond e-archivering. Een andere belangrijke trend is ‘mobility’: het steeds en overal toegankelijk zijn van diensten en hier continue mee verbonden zijn, denk maar aan betalen met je smartphone."

6. Waar ligt het groeipotentieel in uw markt?

"Het elektronisch betalen wordt meer en meer de standaard. Door onze stabiele systemen en uitgebreide expertise kijken we ook meer dan ooit over de landsgrenzen. Betaalterminals die hier in België worden ontwikkeld, willen we nog meer in het buitenland aan de man brengen.
Atos Worldline verwerkt overigens alle soorten transacties, denk maar aan rekeningrijden, e-archiving en energiemeters."

7. Welk project wil u met uw bedrijf nog realiseren voor 2020?

"Mijn droom is een cashloze samenleving. Is dat haalbaar tegen 2020? Technisch is het perfect mogelijk en kunnen we de uitdaging aan."

8. Wat is de grootste fout die u maakte in uw carrière?

"Ik denk dat je van fouten moet leren en er lessen uit moet trekken, maar nog belangrijker is het achter je te laten. Let it go. Ik ben een gelukkig man omdat ik mij niet door fouten laat verlammen, maar er uit leer."

9. Wat vindt u het moeilijkste aan de crisisperiode die we al enkele jaren doormaken?

"'Never waste a good crisis', is mijn devies. De financiële en monetaire crisis heeft zeker gevolgen voor ons bedrijf, dat nauw verbonden is met het bankwezen. Maar we merken ook dat banken zichzelf heruitvinden en op zoek gaan naar vernieuwing in hun productenportfolio. Atos Worldline levert deze producten, wat dus kansen betekent voor ons bedrijf."

10. Wat is uw tip aan jonge starters die nu de arbeidsmarkt betreden?

"Aan iedereen die aan de slag gaat, wil ik zeggen: zorg dat je plezier hebt in je werk. Als je fun hebt, ben je meer bewust van het werk dat je doet, stimuleer je je collega’s en haal je het onderste uit de kan. Ik ben er van overtuigd dat deze attitude even belangrijk is als diploma of opleiding."

Lees ook de interviews met andere CEO's uit deze reeks