Werkomgeving

De "realisator" in de werkomgeving


Je wil met je ploeg dingen realiseren, aanpakken, uitvoeren, ... Pas dan ben je op je best. 'Dingen realiseren met je mensen', dat is wat management volgens jou inhoudt.


Je blinkt vooral uit op volgende punten:
"leiding geven"
Je weet als geen ander het taakgerichte te combineren met het mensgerichte. Als baas stuur je aan op duidelijke afspraken, werkwijzen en structuren. Op voorwaarde natuurlijk dat je werknemers er ook achter staan. Je gelooft in participatief leiderschap, hoewel je een hekel hebt aan oeverloos overleg. Afspraken, plannen, regels en procedures moeten niet telkens opnieuw ter discussie gesteld worden, maar vooral in praktijk gebracht worden
"dingen doen"
Je bent nauwgezet, in zekere zin zelfs creatief, in het realiseren van afspraken. Je bent loyaal, voorspelbaar en vooral: je weet als geen ander dat je baas ook maar een mens is. Zodra deze maar een minimum aan competentie aan de dag legt, begrijp en help je hem. Je kan hierdoor op veel appreciatie van hogeraf rekenen.
"goede werkplanning maken"
Hier heb je absoluut geen problemen mee, vooral als er mensen bij betrokken zijn. Je gevoel voor timing is immers uitstekend.
"teamwerk"
Je bent uitermate geschikt om in groepsverband te werken. Liefst neem je dan wel de leiding van het team, zonder daarbij echte machtsposities op te zoeken. Binnen het team ben jij echter wel de persoon die de oplossingen vertaalt in concreet uitvoerbare stappen. Eens de plannen vastliggen, ga je er volop tegenaan en zorg je ervoor dat je team nooit voor onaangename verrassingen komt te staan.


Je scoort minder op:"innovatie"

Niet direct het paradepaardje van de realisator. In een chaotische omgeving zonder veel structuur en houvast dreig je te panikeren. Ook als het er hard tegen hard aan toe gaat, ben je liever elders. Let op, want anderen kunnen daar handig gebruik van maken.

"crisis-managment"

Als blijkt dat de planning niet gehaald zal worden en je mensen onder druk moet zetten, haak je doorgaans af. Aan crisismanagement waag je je dan ook best niet. Radicale veranderingen doorvoeren die op verschillende plaatsen 'pijn' zullen doen, is niet aan jou besteed.

"verandering"

Wanneer de druk tot verandering te groot wordt, reageer je door je vast te klampen aan bestaande richtlijnen en de dingen die absoluut bewezen kunnen worden. Als realisator zal je bij turbulente momenten voor jezelf en je directe omgeving een soort tussentijdse orde creëren die je tenminste voorlopig verder kan helpen. Slaag je daar niet in, dan ben je reddeloos verloren.

Waar vinden we de realisator terug?


Een realisator is uiterst gevoelig voor de wensen en behoeften van de anderen in zijn werkomgeving. Dit maakt hem uiterst geschikt om te werken in de persoonlijke verzorging, op een klantendienst of in ondersteunende functies. Ook een leidinggevende functie in de dienstensector is de realisator op het lijf geschreven.