Werknemers downloaden massaal films en muziek op kantoor

Steeds meer werknemers downloaden films en muziek op het werk. In Groot-Brittannië is het aantal zelfs met ruim de helft gestegen. Volgens ScanSafe, gespecialiseerd in het beveiligen van online informatie, komt dat deels door de alsmaar snellere internetverbinding.

Werkgever verantwoordelijk

Een werkgever wordt vaak verantwoordelijk gesteld als een werknemer iets illegaal doet, waarschuwt ScanSafe. “Werknemers denken vaak dat ze het internet op hun werk op dezelfde manier kunnen gebruiken als thuis. Niets is minder waar”, legt Spencer Parker, directeur bij ScanSafe, uit. “Dat is meteen een bijkomende verklaring voor de stijging.”

Internetbeleid kan redding brengen

Werkgevers moeten niet alleen oppassen voor een rechtszaak. De kans dat heel hun netwerk wordt geïnfecteerd door een virus vergroot immens door het illegaal downloaden. Om dat allemaal te voorkomen maant Parker werkgevers aan om een internetbeleid uit te schrijven, hun personeel goed te informeren en ze een document laten tekenen waarin staat wat ze wel en niet mogen doen. Als er dan nog iets illegaal gedownload wordt, kan de werkgever niet vervolgd worden. (JS)

Lees ook: Mag je een film downloaden op het werk?