Werken bij De Lijn: een blik achter de schermen

Eind 2014 telde vervoersmaatschappij De Lijn 8.166 werknemers. “Naast de hoofdzetel in Mechelen zijn er in elke provincie nog andere locaties”, vertelt Geert Van Kerckhove, manager rekrutering en ontwikkeling. “Zo kan je altijd dicht bij huis werken.”

 

Hoeveel mensen werven jullie aan?

“Vorig jaar namen we tussen de 450 en 500 werknemers aan en dat zal dit jaar ook zo zijn. Natuurlijk zijn dat grotendeels tram- en buschauffeurs (300), maar daarnaast zoeken we ook technici (100) en bedienden (50). Het gaat voornamelijk over vervangingen van mensen die op pensioen gaan of van job veranderen. Voor de overige functies legde de Vlaamse Overheid ons een wervingsstop op. Dat betekent dat we veel functies intern proberen in te vullen. Van de honderd openstaande plaatsen die we het voorbij jaar voor bedienden hadden, vonden we voor de helft intern de geschikte persoon.”

 

Welke profielen zoeken jullie?

“Voor de bediendefuncties zijn dat onder anderen IT’ers, mobiliteitsontwikkelaars, controllers, boekhouders, juristen, marketeers, communicatiemensen, planners en hr-medewerkers. Voor sommige functies is het niet eenvoudig om de juiste profielen te vinden. Vooral voor IT’ers, technici en chauffeurs is het moeilijk. We proberen niet alleen nieuwe mensen aan te trekken, maar bieden ook intern opleidingen aan en zetten in op de ontwikkeling van onze medewerkers. Naast de technische opleidingen kun je bij ons ook de opleiding tot buschauffeur volgen. We hebben een eigen rijschool met tachtig instructeurs over heel Vlaanderen. Wie geslaagd is, kan meteen aan de slag als chauffeur. We bieden hen vanaf de eerste dag van de opleiding een contract aan, dus ze worden dan ook al betaald.”

 

Hoe ziet de bedrijfscultuur eruit?

We hebben vier centrale waarden: passie voor de klant, voordurend verbeteren, samen vooruit en zorgzaam handelen. Dat zijn vier basisprincipes waar we tijdens het wervingsproces bij stilstaan en waar we op screenen. Die waarden vinden we nog belangrijker dan de vaktechnische competenties, want ze zeggen iets over wie je bent en hoe je naar de wereld kijkt.”

 

Waarom moet een kandidaat voor De Lijn als werkgever kiezen?

“Als je wil werken voor een organisatie die in beweging is, vooruit kijkt en innoveert, is De Lijn een goede keuze. We bekijken hoe we nog beter en innovatiever kunnen zijn, maar ook hoe we mensen kunnen laten doorgroeien, zowel horizontaal als verticaal. Een ander pluspunt is dat wij in heel Vlaanderen actief zijn, waardoor je altijd dicht bij huis kunt werken.”