Welke talen zijn het meeste waard op de arbeidsmarkt?

Eén of meerdere talen spreken is een pluspunt bij het vinden van werk, dat staat vast. Zeker in België, waar er drie officiële landstalen bestaan. Nochtans zijn sommige talen meer ‘rendabel’ dan andere talen op de arbeidsmarkt. Welke?

De financiële waarde van een taal

De financiële waarde van een taal kan berekend worden door te kijken naar verhouding tussen de voorziene winst die de kennis van een taal oplevert en de kost om deze aan te leren. Dat legt Jean-Marie Klinkenberg, linguïst en voorzitter van de Raad van de Franse Taal uit.

François Grin van de universiteit van Genève specialiseerde zich onder andere in de economische impact van talen. Hij heeft het over het ‘rendement’ van talen en maakt daarbij de link tussen taalkennis en de inkomsten van een persoon.

Engels meest rendabele taal?

Het hoeft niet te verrassen dat de Engelse taal één van de meest rendabele talen ter wereld is. Al verliest het stilaan terrein en wordt het ingehaald door andere veel gesproken talen, zoals bijvoorbeeld het Chinees. De Franse taal blijft één van de drie meest belangrijke talen in Europa, samen met het Duits en het Engels.

Afhankelijk van specifieke context

Het economische belang van een taal hangt natuurlijk af van de specifieke context van de markt: het Nederlands is bijvoorbeeld zeer rendabel op de Belgische markt. In Zuid-Amerika zijn het Spaans en het Portugees dan weer belangrijk. In Zwitserland waar er drie talen gesproken worden, verschilt het economische belang van regio tot regio. Volgens de cijfers van François Grin, gespecialiseerd in de taalsituatie van Zwitserland, kan de kennis van het Engels in het Duitstalige Zwitserland een verhoging van 18% van het salaris betekenen. In het gedeelte waar men Frans spreekt, berekende Grin dat dit 11% is. De moeite waard dus.

Talen die wereldwijd het meest worden gesproken

Taal

Aantal mensen dat deze taal spreekt (in miljoen)

Chinees

975

Engels

500

Spaans

420

Arabisch

400

Hindi

300

Russisch

300

Portugees

240

Bengaals

230

Frans

220

Benieuwd hoe het met jouw talenkennis gesteld is? Test je kennis van het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans met onze talentesten!

Bronnen: Le Soir, 19 et 20 mars 2011 et L'enseignement des langues étrangères comme politique publique, François Grin