Welke opleidingen garanderen een succesvolle carrière?

Een goede opleiding mag dan geen absolute garantie zijn voor een job, toch blijkt een diploma het middel om je te wapenen tegen de crisis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze vooral laaggeschoolden treft. Bovendien kan een extra opleiding of diploma je carrière alleen maar ten goede komen. Een MBA kan je loopbaan bijvoorbeeld een serieuze boost kan geven.


Welke opleidingen leiden naar een job?


Om zeker te zijn van een job kies je best voor een opleiding met een hoge integratiegraad op de arbeidsmarkt. Vooral voor administratief bedienden in verzekeringen, medisch afgevaardigden, logistiek planners, verpleegkundigen en elektromonteurs zijn er op dit moment jobs. Ook commerciële en financiële profielen liggen over het algemeen goed in de markt, zoals ook ingenieurs en it’ers het vrij goed blijven doen.
Lees ook: Welke profielen worden het meest gezocht?


Sneller naar de top met een MBA?


Volgens de British Association of MBAs bereik je met een MBA-opleiding nog steeds sneller de top. Het gros van de MBA'ers werkt in managementposities of houdt zich bezig met bedrijfsstrategie. 10 jaar nadat ze hun MBA-diploma behaalden, komen 39% van de gediplomeerden aan de kost als senior manager, 13% zetelt in een raad van bestuur, is partner of vicepresident en 11% is CEO of voorzitter van de raad van bestuur.


Met welk diploma verdien je het meest?


Globaal genomen kan je met een MBA onmiddellijk na je afstuderen op een loonsverhoging van 46%. 5 jaar na afstuderen is die verhoging opgeklommen tot 129%, tien jaar later zelfs tot 208%.
Uit de Grote Salarisenquête van Vacature vorig jaar blijkt dat je afgestudeerden in de geneeskunde of de farmaceutische wetenschappen het hoogste startsalaris hebben. Ze worden op de voet gevolgd door burgerlijk ingenieurs en bio-ingenieurs.
Lees ook: Met welk diploma krijg je het hoogste startsalaris?