Welke job doet een ‘deviner’ precies?

Naam: Gwendolyn Matthys

Leeftijd: 21

Functie: interactive designer

Bedrijf: Gents Agency

In dienst sinds: 2 november 2011

Opleiding: devine – digital design & media

In juni is aan Howest, de hogeschool West-Vlaanderen, de eerste generatie ‘deviners’ afgestudeerd. Deze jonge multimediaspecialisten zetten momenteel hun eerste passen op de arbeidsmarkt.

‘Devine’ en ‘deviner’ zijn neologismen, naar analogie met design en developer. Flitsende termen, dat zeker, maar welke lading dekt deze vlag precies? We vroegen oud-studente Gwendolyn Matthys, die pas gestart is bij het communicatiebureau Gents Agency, naar haar eerste ervaringen in het werkveld.

Welk parcours heb je afgelegd vooraleer je bij Gents Agency begon?

“Ik heb drie jaar devine gestudeerd en heb mijn stage gedaan bij Saatchi & Saatchi in Brussel. Na mijn stage mocht ik daar nog anderhalve maand blijven om een project af te werken. Vervolgens heb ik even vrijaf genomen en daarna ben ik bij Gents Agency aan de slag gegaan.”

Wat omvat je taak daar precies?

“Het is de bedoeling dat ik vooral websites, mobiele applicaties, filmpjes en minigames ga ontwerpen, maar aangezien Gents Agency een klein bedrijf is komen daar soms ook nog andere taken bij. Zo ben ik bijvoorbeeld al bezig geweest met package design, het ontwerpen van een verpakking.”

Wat voor bedrijf is Gents Agency eigenlijk?

“Het is een jong, onafhankelijk reclamebureau, dat onder meer online campagnes uitwerkt, maar zich ook bezighoudt met print en identity. Ik vind het wel interessant dat Gents een all round bureau is dat zich behalve met online communicatie ook met print bezighoudt. Grafiek in het algemeen interesseert mij namelijk enorm.”

Welke vaardigheden heeft iemand die dit werk wil doen nodig?

“De opleiding steunt echt op twee pijlers: enerzijds het design en anderzijds het programmeren in talen zoals html, javascript, actionscript en PHP. Het is ook de bedoeling dat je op de duur een eigen stijl ontwikkelt. Naast die technische en artistieke vaardigheden moet je als deviner ook erg communicatief zijn. Je moet jouw project kunnen ‘verkopen’ aan een klant en hem overtuigen dat jouw ontwerp zal werken.”

Voor welke klanten werken deviners zoal?

“Dat is heel uiteenlopend; eigenlijk zijn wij beschikbaar voor alle bedrijven en organisaties die een digitale campagne willen opzetten. Zo werk ik bij Gents Agency bijvoorbeeld voor klanten als Leonidas, Rosada en Stad Brugge.

Wat trok je eigenlijk aan in dit beroep?

“Op mijn zestiende was ik bij wijze van hobby al bezig met het maken van websites. Digitale communicatie interesseerde mij enorm en toen ik hoorde van die nieuwe opleiding heb ik dan ook niet getwijfeld: ik wou van mijn hobby mijn beroep maken.”

Wat zijn de minder aangename aspecten van deze job?

“Alles gebeurt digitaal en online en dus leef je natuurlijk achter je computer. Dat is iets waar je mee moet kunnen omgaan. Daarnaast zijn er ook heel veel deadlines. Vaak moeten we dan ook ’s avonds doorwerken. Maar dat is iets dat ik eigenlijk niet zo heel erg vind.”

Waarom zou je iemand aanraden om deviner te worden?

“Het is een superleuke en praktische richting met tamelijk weinig theorie, wat ik eigenlijk wel goed vind. Je moet vooral veel opdrachten maken en als je een passie hebt voor digitaal design kan je daar veel plezier aan beleven. Het is ook een beroep waarin je je creatieve ei kwijt kan en waarin je jezelf helemaal kan ontplooiien.”

Bekijk het werk van enkele studenten 'devine':