Welk doel wil jij bereiken?

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week belichten ze het belang van een doel in je leven.

Sommige mensen weten duidelijk wat ze willen bereiken in het leven of wat, met andere woorden, de missie of het doel van hun leven is. Denk maar aan professionele sporters, muzikanten, vrijwilligers bij Greenpeace, enzovoort. Maar wat als het voor jou toch moeilijk blijft om het doel in je leven te bepalen? Dit is niet gemakkelijk dus je moet je geen zorgen maken als dit niet meteen lukt. Het hebben van een doel  kan je vooral helpen beter prioriteiten te stellen en het kan je ook voldoening en plezier geven om ernaar toe te werken. Misschien kunnen volgende tips al helpen.

Het kan je een stap verder helpen om eerst zicht te krijgen op je verschillende levensdomeinen. De typische levensdomeinen zijn werk en familie, maar je kan ook met heel wat andere interesses bezig zijn zoals bijvoorbeeld een bepaalde hobby die je uitoefent.  Enerzijds kan je voor jezelf bepalen aan welk levensdomein je op dit moment het meeste waarde hecht en wat voor jou het belangrijkste is. Vervolgens kan het je helpen om na te denken over de factoren die jou motiveren en die aansluiten bij jouw waarden. Best kan je doel ook afgestemd zijn op deze zaken waar je veel belang aan hecht.

Neem als voorbeeld Erik, een man van 42 jaar die al een aantal jaar in een groot bedrijf werkt. Zijn carrière is heeft steeds een belangrijke plaats ingenomen in zijn leven en hij wil dan ook graag na verloop van tijd een belangrijke functie bekleden in het bedrijf. Erik vindt het belangrijk dat elke werknemer gehoord wordt in het bedrijf en hij hecht veel belang aan het uitbouwen van een motiverende en aangename werkplaats. Zijn doel is zich kandidaat stellen voor de openstaande functie van directeur.

Een ander voorbeeld is Jolien, 26 jaar en gebeten door reizen en andere culturen. Zij heeft al verschillende delen van de wereld afgereisd en dit is doorheen de loop van de tijd haar passie geworden. Jolien vindt dat elk kind recht heeft op onderwijs en moet kunnen bijleren en groeien. Zij wilt graag een vzw oprichten om geld in te zamelen om zo een school te kunnen oprichten voor weeskinderen in Afrika.

I.s.m. ISW Limits