Wat zijn creatieve attitudes?

Een creatieve houding betekent: altijd open staan voor nieuwe ideeën.

Creatieve attitude 1: tussentijds uitstel van oordeel

Deze attitude is zeer belangrijk, omdat nieuwe ideeën per definitie niet in de bestaande denkpatronen passen. Hersenen hebben tijd nodig om aan een nieuw idee te wennen, daarom is het zo belangrijk om je oordeel even uit te stellen, want anders ga je nieuwe ideeën onmiddellijk toetsen aan bestaande kennis en ervaringen en zo grenzen stellen.

Oefening

Denk aan een persoon die je niet graag hebt, en verplicht jezelf er 5 positieve eigenschappen van te bedenken. Doe het ook eens andersom: denk aan iets/voorwerp dat je fantastisch vindt en bekijk het eens objectief en ontzettend kritisch.

Creatieve attitude 2: alternatieven blijven zoeken

Blijf niet vasthouden aan het eerste beste idee dat in je hoofd schiet maar bedenk eerst een paar alternatieven vooraleer je een keuze maakt!

De eerste ideeën zijn namelijk de meest voor de hand liggende ideeën die je bedenkt op basis van ervaringen en gezond verstand. Voorbij deze drempel begint de originaliteit.

Oefening

Verplicht jezelf om minstens 10 antwoorden te zoeken voor eenvoudige vragen zoals: wat ga ik eten vanavond, wat zal ik kopen vooor de verjaardag van mijn moeder?

terug naar start 'Cursus creatief denken'