Wat we bij onderhandelingen kunnen leren van de Japanse cultuur

In onze Westerse cultuur zijn we vooral prestatiegericht bezig. We willen de beste deal binnen halen en liefst zo snel mogelijk. Bij onderhandelingen telt uiteraard het resultaat, maar de weg er naartoe is even belangrijk. Door aandachtig te luisteren naar je gesprekspartner, je te verdiepen in de belangen en motieven van de ander en door te ontdekken wat de andere partij belangrijk vindt, behaal je gegarandeerd een beter resultaat.

Hierbij drie belangrijke tips uit de Japanse onderhandelingscultuur.

1. Houd je ego weg van de onderhandelingstafel

Vaak laten we ons leiden door ons ego en onze trots en verliezen we de gemeenschappelijke belangen uit het oog. Door rekening te houden met je gesprekspartner, deze te respecteren en je in te leven in zijn of haar belangen, krijg je alvast heel wat goodwill en respect. 

In de Japanse cultuur is het niet ongebruikelijk om een kleine toegeving doen in het begin van de onderhandeling om de andere partij gunstig te stemmen. De kans dat jij daarna een voor jou belangrijk punt binnenhaalt, wordt daardoor zeker versterkt.

2. Geduld is je beste vriend

Leer om meer te luisteren en spreek minder. 

Wees geduldig,  stel het vormen van een oordeel en het nemen van beslissingen even uit.  Een Japanner verliest nooit zijn geduld in een onderhandeling. Reageer niet onmiddellijk op wat de tegenpartij zegt, zelfs wanneer je uitgedaagd wordt. Denk na, stel bijkomende vragen, luister nog beter en reageer pas als alle emoties verdwenen zijn.

3. Neem een adempauze

Je hoeft niet meteen tot een beslissing te komen. Soms is de onderhandelingsdruk te hoog of worden te snel deadlines gesteld. Een haastig of snel behaald akkoord is zelden het beste akkoord. Vooral als de gemoederen verhit geraken is het een goed idee om een pauze in te lassen. Maak je geest vrij en ga daarna met frisse moed verder.

Uiteraard is het belangrijk om bij een onderhandeling een duidelijke en efficiënte structuur te volgen. Deze onderhandelingsstructuur noemen we win-win. Waar dit precies voor staat, wordt haarfijn uitgelegd door onderhandelingsexpert Franky Van Hoecke.

Meer info over de opleiding succesvol onderhandelen

In samenwerking met Expert Academy