Wat te doen als je baas een psychopaat is?

We schreven eerder al dat psychologen zoals de Canadees Robert Hare en de Brit Kevin Dutton ervan overtuigd zijn dat psychopathische karaktertrekjes nuttig kunnen zijn in het bedrijfsleven. Volgens hen zijn psychopaten immers zelfverzekerd, nemen ze de zaken nooit persoonlijk en voelen ze zich totaal niet schuldig als er door hun fout iets verkeerd loopt. Ze blijven ook onder grote druk steeds kalm, kennen geen angst en stralen een bepaalde charme uit, die hen aantrekkelijk maakt voor anderen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ‘bedrijfsleider’ op nummer 1 staat in de lijst met beroepen waar je het meest psychopaten kan vinden. Mensen met deze persoonlijkheidstoornis kunnen zich namelijk het best vinden in functies met veel verantwoordelijkheid en beroepen waarbij een narcistisch kantje van pas komt.

Volgens een onderzoek van Dr. Hare zou 4% van alle hogere managers psychopathische trekken vertonen. Dat is vier keer meer dan het aantal psychopaten dat in de hele samenleving te vinden is. De kans bestaat dus dat jouw baas ook een psychopaat is. Maar wat kan je doen als je bij hem (of haar) de typische kenmerken ontwaart?

In een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel geeft Dutton enkele praktische tips om met een psychopathische baas om te gaan:

  • De belangrijkste regel: kom nooit kwetsbaar of onzeker over. Als een psychopaat ziet dat je je zwak opstelt, zal hij je zeker aanvallen.
  • Doe geen beroep op de goede wil of de vrijgevigheid van een psychopaat, maar speel in op zijn eigen belangen. Wil je iets bij hem gedaan krijgen, dan moet je ervoor zorgen dat hij er zelf ook zijn voordeel uit kan halen.
  • Kom nooit op voor een psychopaat, want hij zal altijd proberen de dingen voor zichzelf het best te regelen. Met jouw belangen zal hij geen rekening houden.
  • Lieg nooit om een psychopaat in te dekken, want dan ben je gevangen in zijn web van leugens. Hij zal misbruik van jou maken en je chanteren.