Wat omvat de loopbaanbegeleiding van de Vlaamse Overheid precies?

"Beste Erik, ik zag in de media heel wat reclame over het nieuwe project rond loopbaanbegeleiding. Het gaat over een traject van maximaal acht uren loopbaancoaching wat volgens mij niet erg veel is. Denk je dat een coach die mij niet kent, mij op zo’n korte termijn kan helpen een antwoord te vinden op mijn vragen?"
Het advies van Erik Leenders, Managing Director bij Itinera

Beste Anneleen,

Het huidige project loopbaanbegeleiding ging van start op 1 juli 2013 en is een vervolg op een  vorig project dat liep tussen 2005 en juni 2013. De VDAB treedt in het nieuwe project op als coördinator en was daardoor ook nauw betrokken bij de voorbereiding ervan.

Dankzij een onderzoek en een enquête over de resultaten van het vorige project, concludeerde de VDAB dat  acht uur coaching gemiddeld voldoende zou moeten zijn om de deelnemer te begeleiden tot een inzicht en een conclusie.

De acht uren loopbaancoaching  worden normaal als volgt verdeeld :

  • 1ste fase - 1u tot 2u: na een vrijblijvend kennismakingsmakingsgesprek zal de loopbaanbegeleider aandachtig naar jouw loopbaanvraag luisteren en een manier van aanpak voorstellen.
  • 2de fase – 5u tot 6 u:  aan de hand van oefeningen en opdrachten zal je inzicht krijgen in je competenties (kwaliteiten, vaardigheden, motivatie, enz).
  • 3de fase – 1u tot 2u: dankzij de verworven inzichten in je competenties zal je samen met je coach zelf stap voor stap een antwoord formuleren op jouw eigen loopbaanvraag. Dit antwoord zal je samen met je coach vertalen naar een persoonlijk ontwikkelingsplan waarin je aangeeft welke stappen je zal/moet ondernemen om je loopbaandoel te verwezenlijken.

Voor sommige deelnemers volstaan vier uren ( = één loopbaancheque) om tot een duidelijk inzicht en antwoord te komen.

Het feit dat de coach jou niet persoonlijk kent, helpt hem en jou om een objectieve kijk op jouw situatie te krijgen om vandaaruit samen actiepunten te ontdekken of te formuleren.

Als je met loopbaanvragen zit, raad ik je zeker aan om gebruik te maken van deze uitzonderlijke opportuniteit gecreëerd  en gefinancierd door de Vlaamse Overheid.

Ik wens je nog veel succes!

In samenwerking met Itinera