Wat omvat de job van professioneel danser Sinerjey precies?

Sinerjey Meyfroodt
  • Leeftijd: 25
  • Woonplaats: Ieper
  • Functie: zaakvoerder/danser/lesgever
  • Bedrijf: Da Jump
  • Opleiding: beroepsonderwijs
  • Fulltime danser sinds: 2007

Op zijn vijftiende richtte hij met de hulp van zijn ouders zijn eigen dansschool op en werd zo de jongste lesgever van ons land. Intussen is Sinerjey uitgegroeid tot een professionele allround danser en raakte hij bekend door zijn deelname aan tv-shows als ‘The Ultimate Dance Battle’ en recent nog ‘So You Think You Can Dance’. We vroegen de gedreven danser wat er zoal bij zijn job komt kijken.

Sinerjey: “Ik heb mijn eigen dansschool, Da Jump, die ik leid en waar ik zelf ook lessen hiphop, ragga en popping geef. In september van volgend jaar gaan we trouwens verhuizen naar een volledig nieuw gebouw, met meer ruimte dan in onze huidige locatie. Naast mijn werk voor Da Jump geef ik ook veel workshops voor scholen en bedrijven en doe ik solo of in groep mee aan dansshows. Ik word ook gevraagd voor tv-programma’s zoals Holland’s Got Talent of Beat The Best en dans in videoclips van diverse artiesten.”

“Ik probeer mijn tijd zo goed mogelijk te verdelen, maar mijn werk voor Da Jump is op zich eigenlijk al een fulltime job. Heb ik het te druk met andere opdrachten, dan wordt mijn taak daar gelukkig wel overgenomen door mijn vriendin of mijn familie.”

Hoe ben je er eigenlijk toe gekomen om professioneel danser te worden?

Sinerjey: “Dat is eigenlijk bijna vanzelf gekomen. In het begin danste ik gewoon puur voor het plezier samen met wat vrienden: dingen nadoen die we in clips gezien hadden en zo. Maar uiteindelijk werd dansen echt mijn passie. Nadat ik dan op tv gekomen ben als jongste lesgever van België kreeg ik steeds meer aanvragen van mensen die bij mij dansles wilden komen volgen. Toen heb ik besloten om met een eigen dansschool te beginnen en daarna zijn die andere opdrachten erbij gekomen.”

Welke vaardigheden zijn er belangrijk voor een professioneel danser?

Sinerjey: “Discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen zijn onontbeerlijk. Je hebt ook wel wat danstalent nodig, maar willen vechten voor je droom is minstens zo belangrijk. Behalve danser ben ik ook zaakvoerder en om een eigen zaak te leiden heb je natuurlijk een dosis ondernemerschap nodig. Zelf zie ik me niet als een echte ‘baas’, maar ik moet wel kunnen samenwerken met de andere lesgevers van Da Jump. Het is voor mij belangrijk om in een hecht team te kunnen werken.”

Wat zijn de positieve kanten van je werk?

Sinerjey: “Dat zijn er echt heel veel. Voor mij voelt dansen ook helemaal niet aan als echt ‘werk’, maar eerder als een hobby. Natuurlijk is het wel mijn beroep, want ik word er voor betaald, maar het blijft toch iets aparts. Het is heel gevarieerd, elke dag is anders en elke opdracht is anders. Bovendien leer je ook voortdurend nieuwe mensen kennen en mag je regelmatig naar het buitenland trekken. Voor mij is dat echt genieten.”

Je bent ook erg actief op Facebook en Twitter en hebt intensief campagne gevoerd voor So You Think You Can Dance. Is communicatie en promotie dan ook een belangrijk deel van je werk geworden?

Sinerjey: “Het is zeker belangrijk om aanwezig te zijn op sociale media. De kijkers van de programma’s waar ik aan meedoe zijn erg jong en zitten allemaal op die sites. Het is voor mij een middel om rechtstreeks met mijn publiek te kunnen communiceren. Netwerken is sowieso erg belangrijk; het kan bijvoorbeeld ook helpen om aan nieuwe opdrachten te raken.”

Welk advies zou je geven aan iemand die ook professioneel danser wil worden?

Sinerjey: “Je moet vooral geloven in jezelf en altijd positief blijven. In België of Nederland is het zeker niet gemakkelijk om als danser aan de bak te komen, maar het is wel mogelijk. Je moet voor jezelf duidelijk bepalen wat je wil bereiken en er dan voluit voor gaan. Het is ook goed om in je dans zo breed mogelijk te gaan: als je veel stijlen beheerst en je vlot aan situaties kan aanpassen heb je meer kans op succes.”

Dansen is een erg zwaar beroep. Weet je al wat je gaat doen als je het lichamelijk niet meer aankan?

Sinerjey: “Daar denk ik nog niet aan. Ik ben nog maar 25 en hoop dit nog lang te kunnen volhouden. Natuurlijk moet je je lichaam goed verzorgen en geen onnodige risico’s nemen. Als je merkt dat het te zwaar begint te worden, moet je ook verstandig genoeg zijn om tijdelijk een rustpauze in te lassen om weer op krachten te komen.”