Wat omvat de job van een setdresser precies?

Michaël Lefevere

Leeftijd: 27
Woonplaats: Gent
Functie: zelfstandig setdresser
Bedrijf: Setisfaction
Opleiding: bachelor interieurvormgeving
Zelfstandige sinds: maart 2012
Setdresser sinds: 2009

Michaël Lefevere mist geen enkele opname van de vtm-reeks Aspe of van de binnenkort te verschijnen film Frits & Franky. Als setdresser zorgt hij ervoor dat het decor en de rekwisieten die in beeld komen er steeds piekfijn uitzien. We vroegen hem wat er allemaal bij deze job komt kijken.

Wat doet een setdresser eigenlijk allemaal?

“De taak van een setdresser is om ervoor te zorgen dat de set van een film of tv-serie klaar is om te beginnen draaien. Een rekwisiteur zorgt ervoor dat alle materiaal dat nodig is voor de opnames aanwezig is en dan is het mijn job om ervoor te zorgen dat alles mooi in beeld komt. Ik moet ook de continuïteit van het verhaal in de gaten houden: opletten dat alles terug in de beginpositie staat bij elke nieuwe take en zorgen dat alles klopt, ook als de scènes niet chronologisch worden opgenomen.”

Hoe ziet een gewone werkdag er voor jou uit?

“Als een draaidag bijvoorbeeld van acht tot zes duurt, dan zorg ik dat ik een halfuurtje op voorhand al ter plekke ben om alles klaar te zetten. Soms moet ik dingen herstellen of schoonmaken. Als de opnames dan beginnen, volg ik alles wat er gebeurt op de monitor en voer ik ook de instructies van de regisseur uit. Na de opnames, die soms bij mensen thuis plaatsvinden, zorg ik dat alles er opnieuw uitziet zoals voorheen.”

Je werkte onder meer al voor ‘Hasta La Vista’ en ‘Zot van A’. Verschilt jouw werk veel van project tot project?

“Bij soaps worden er meer scènes op een dag gedraaid dan bij films, dus dat kan soms wel eens hectisch worden. Bij films worden er dan weer meer takes van hetzelfde shot gemaakt en heb je meer tijd om je werk te doen, maar op zich is er niet zo veel verschil.”

Hoe ben je bij deze job terechtgekomen?

“Toen ik interieurvormgeving studeerde moest ik veel plannen tekenen en eigenlijk wou ik wel iets actievers. Een vriend van mij die in de filmwereld werkte suggereerde me om het eens in die sector te proberen. Ik heb dan alle art directors die hij kende opgebeld om te vragen of ze geen werk voor mij hadden. Via een stage ben ik dan begonnen met het bouwen van decors en later ben ik setdresser geworden. Eerst werkte ik met interimcontracten, maar dit jaar heb ik mijn eigen bedrijfje opgericht. Als de mensen voor wie je werkt merken dat je gemotiveerd bent, dan vragen ze je al snel opnieuw, want setdressers zijn niet zo dik gezaaid.”

Welke vaardigheden zijn er belangrijk bij dit werk?

“Je moet een beetje een manusje-van-alles zijn die zowel van interieur als van computers en moderne elektronica iets afweet. Ook moet je snel creatieve oplossingen kunnen bedenken en zelfstandig kunnen werken. Tenslotte is de setdresser de enige van het departement decor die tijdens de volledige opnames aanwezig is.”

Wat zijn de positieve kanten van deze job?

“Je komt elke dag op andere plaatsen en komt met heel veel verschillende en interessante mensen in contact. Het is heel verrassend werk, want je weet nooit wat de volgende dag gaat brengen. Het zijn soms zware en lange dagen, maar in een filmcrew heerst een hecht groepsgevoel en dat maakt het plezant.”

Zijn er ook negatieve kanten?

“Mijn sociaal leven lijdt er natuurlijk wel wat onder. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat ik op vrijdagavond moet werken en dat mijn vrienden mij dan opbellen om te vragen of ik iets wil gaan drinken. En dan moet ik helaas ‘nee’ zeggen. Je kan ook niet veel plannen, want je weet nooit wat je bijvoorbeeld binnen twee weken zal moeten doen.  Het is zeker geen 9-tot-5-job.”

Wat is de ideale voorbereiding op deze job?

“Er bestaat geen specifieke opleiding voor, maar ik denk dat interieurvormgeving wel een goede basis vormt. Als je creatief bent en over het nodige inlevingsvermogen beschikt, dan kan je er wel geraken als setdresser.”

Zijn er ook doorgroeimogelijkheden?

“Je hebt mensen die dertig jaar lang setdresser blijven en daar heel tevreden over zijn, maar je kan bijvoorbeeld ook art director worden en je dan zelf gaan bezighouden met het ontwerpen van decors.”

Wat zou je iemand die setdresser wil worden aanraden?

“Probeer in de sector binnen te raken via een stage als assistent-setdresser. Van daaruit kan je ervaring opdoen en doorgroeien.”