Wat omvat de job van een kunsthandelaar precies?

Victor Werner

Leeftijd: 56
Woonplaats: Antwerpen
Functie: zelfstandig algemeen kunsthandelaar
Bedrijf: Victor Werner
Opleiding: economie in Nederland, doctoraat niet afgemaakt
Kunsthandelaar sinds: 1986

Momenteel loopt in Tour & Taxis de Brusselse kunst- en antiekbeurs Brafa met niet minder dan 128 exposanten uit twaalf verschillende landen. Een van de standhouders is Victor Werner, die meer dan 25 jaar geleden begonnen is als galerijhouder met een specialisatie in neoklassieke kunst. Sindsdien heeft hij zijn aanbod uitgebreid met schilderijen, sculpturen en meubels die dateren van 1800 tot het midden van de 20ste eeuw. Gezeten in een van zijn antieke fauteuils spraken we met hem over de dagelijkse praktijk van zijn beroep.

Noemt u zichzelf eigenlijk antiquair, kunsthandelaar of galerijhouder?

Victor Werner: “Antiquair is zo’n beladen woord en natuurlijk heb ik ook een galerij, maar ik denk dat ‘algemeen kunsthandelaar’ toch het best omschrijft wat ik doe. Sommige collega’s hebben zich gespecialiseerd in een heel specifiek domein, maar mijn aanbod is vrij algemeen.”

Hoe ziet een gewone werkdag er voor u uit?

Victor Werner: “Dat kan ik eigenlijk niet zeggen. Ik heb een eenmanszaak en doe dus alles zelf. Dat betekent dat elke dag anders is. Ik doe de aankoop en verkoop, laat voorwerpen restaureren, sta op beurzen … Voor mij is Brafa het hoogtepunt van het jaar, daar werk ik echt naartoe. Soms is het dus druk, maar er zijn ook veel dagen dat er eigenlijk zo goed als niets gebeurt. Het moeilijkste aan dit vak is op zoek gaan naar interessante voorwerpen. Daarvoor maak ik gebruik van het netwerk dat ik in de loop der jaren heb opgebouwd en reis ik naar landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië of Scandinavië. In tegenstelling tot vroeger is het vandaag wel niet altijd meer nodig om je nog fysiek te verplaatsen: tegenwoordig vind je ook veel op internet.”

Hoe bent u zelf met dit beroep begonnen?

Victor Werner: “Het is echt moeilijk om toegang te krijgen tot dit vak, er is een heel hoge drempel. In het begin weet je van niets en moet je alle kennis nog verwerven. Dat duurt zeker tien jaar. Zelf ben ik eigenlijk begonnen met een pitazaak. Ik had pita leren kennen tijdens mijn studententijd in Nederland en was een van de eersten die het in Antwerpen heeft geïntroduceerd. Ik heb ook nog een restaurant gehad, maar omdat ik vooral wou handelen in dingen die ik mooi vind ben ik op een bepaald moment in de kunstwereld actief geworden. Eerst samen met iemand die het vak al beheerste en daarna alleen.”

Welke vaardigheden komen er zoal kijken bij deze job?

Victor Werner: “Je moet natuurlijk kennis hebben, maar die kan je opbouwen door boeken te lezen en musea te bezoeken. Universitaire kennis is zeker niet doorslaggevend, het is minstens even belangrijk om een goede handelaar te zijn, om commercieel ingesteld te zijn en de waarde van iets te kunnen inschatten. Daarnaast moet je ook sociaal zijn, met mensen kunnen omgaan en een goede talenkennis hebben.”

Wat zijn de positieve aspecten van dit werk?

Victor Werner: “Het is een erg leuk beroep: je hebt veel vrijheid en kan je bezighouden met zaken die je echt interesseren. Maar natuurlijk zijn er ook veel nadelen die je er moet bijnemen …”

Zoals?

Victor Werner: “De onzekerheid. Op een beurs ken je een hoogtepunt en verkoop je vrij veel, maar het kan goed zijn dat er daarna maandenlang weinig tot niets gebeurt. Vroeger werd er ook tijdens het jaar veel gekocht en verkocht, maar tegenwoordig is dat minder. Een beurs zoals Brafa maakt of kraakt echt je jaar. Ik merk dan ook dat er steeds minder handelaars zijn. Het vak sterft niet uit, maar het wordt wel meer geconcentreerd in de grote centra zoals Londen, Parijs of New York.”

Wat is de beste voorbereiding op een job zoals deze?

Victor Werner: “Je kan er niet voor studeren, je moet het al doende leren. Kunstgeschiedenis kan een basis zijn, maar ik denk niet dat veel van mijn collega’s dat effectief gestudeerd hebben. Soms gaat het beroep over van vader op zoon of zie je dat mensen die voor een groot veilinghuis gewerkt hebben daarna een eigen zaak beginnen. Het gebeurt ook dat verzamelaars na verloop van tijd besluiten om zelf handelaar te worden. Het blijft weliswaar een kleine sector, maar aangezien trends veranderen en voorwerpen na verloop van tijd weer op de markt komen zal dit vak altijd wel blijven bestaan.”

De kunst- en antiekbeurs Brafa loopt nog tot zondag 27 januari in Tour & Taxis in Brussel.
Alle info via www.brafa.be