Wat motiveert jou het meest?

Kathleen DupontVeel wetenschappelijke onderzoeken hebben het al aangetoond: wie niet gemotiveerd is in zijn job, doet die job ook minder graag, en is minder productief. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken wat jou drijft, zegt Kathleen Dupont, directeur engineering van USG Innotiv. Zij was afgelopen donderdag spreker in één van de Speakers' Corners op de jobbeurs Vacature Talentum.

"Je moet je kernmotivatie altijd in jezelf zoeken, niet in de randvoorwaarden die werkgevers voorzien," vertelt Dupont. Je werkgever mag nog zo veel kantoordrinks organiseren, thuiswerkdagen toekennen of gratis koffie aanbieden: de impact van dergelijke ingrepen is maar van korte duur. Om je echt met passie in je job te gooien moet je je kernmotivatie vinden. "We moeten lang genoeg werken, je kan dus maar beter een job vinden die je graag doet," vat Dupont samen.

Kerntalenten

De kerntalentenmethode bevestigt deze visie. "Deze methode is meer dan twintig jaar geleden ontwikkeld door Danielle Krekels. Zij stelde vast dat kinderspel de veruiterlijking is van je dieperliggende, natuurlijke aanleg. Ze vertaalde dit naar 23 kerntalenten met elk hun eigen specifieke componenten," vertelt Dupont.

Zo blijkt een ingenieur die heel graag met lego speelde, in zijn volwassen leven een sterk kerntalent te hebben dat in de methode omschreven wordt als ‘technisch-pragmatische, functionele creativiteit’. Hij houdt ervan om problemen op te lossen, wil tastbare resultaten en streeft altijd naar 'beter, sneller en efficiënter'. De methode wordt op dit moment geëvalueerd en wetenschappelijk onderbouwd door de K.U. Leuven.

Bèta-Mentality

Een tweede techniek om motivatoren te vinden is de Bèta-Mentality methode. "Volgens deze methode zijn er een aantal typepersoonlijkheden. De studie toont aan dat er drie kerntypes van ingenieurs zijn. Ten eerste zijn er de meer hands-on mensen die vakinhoudelijk geïnteresseerd zijn, ten tweede de mensen die gedreven worden door winnen en door prestige, en ten derde de mensen die graag hun bijdrage willen leveren aan de samenleving. Zij willen vooral nuttig zijn voor de maatschappij."

Dit onderzoek is vooral toegespitst op technische functies, maar de vraag is of je deze kerndrijfveren ook kan doortrekken naar andere domeinen. "Zo kunnen binnen de medische sector waarschijnlijk dokters gedreven worden door vakinhoudelijke kennis, prestige of door een drang om een bijdrage te leveren aan de maatschappij," besluit Kathleen Dupont.

En, wat motiveert jou het meest? Laat het weten in de reacties.