Wat moet je in huis hebben om een succesvolle trader te worden?

De hele dag jongleren met miljoenen, op het ritme van de beurs leven, een exuberante bonus opstrijken … het beroep van trader spreekt voor velen tot de verbeelding. Maar wat moet je in huis hebben om een succesvolle trader te worden?

Welke kwaliteiten moet je in huis hebben?

Om je kans te wagen  in de financiële wereld is een diploma in de economie, boekhoudkunde, wiskunde … een uitgesproken voordeel. Maar trader word je niet alleen door een juiste opleiding: je moet zeker over een dosis aangeboren talent beschikken. Succesvolle traders hebben een goed zicht op de markt en hebben de gave goede voorspellingen te doen. Een talent dat niet iedereen heeft.

Een goede trader heeft zeker ook enkele psychologische kwaliteiten in huis. Je moet te allen tijde koelbloedig kunnen blijven, zelfs wanneer er miljoenen euro’s op het spel staan. Levendig zijn, snel beslissingen treffen en risico’s durven te nemen terwijl je toch voorzichtig blijft zijn onontbeerlijk. Nieuwsgierigheid naar je vak, maar ook naar wat er rondom je in de wereld gebeurt, is cruciaal.

Stressbestendigheid en passie voor het vak zijn misschien wel de belangrijkste eigenschappen waarover een trader moet beschikken. Zeker als je de onvermijdelijke adrenaline en weekroosters van wel 80 uur in rekening brengt. Het werk van een trader is nooit gedaan: presentaties beluisteren en netwerken op gala’s en diners tot laat op de avond zijn vereist.

En zonder prestigieus diploma?

Met wat geluk, een dosis talent en heel veel doorzettingsvermogen kan je – zelfs als je werkt in een kleine bank - doorgroeien tot trader in een grote organisatie. ‘Self-made man’ wordt dat dan in de financiële wereld genoemd.

Salaris

Voor al wie voldoet aan deze voorwaarden, kan rekenen op een royale verloning. In Wall Street kan een beginnende trader aanspraak maken op een jaarlijks brutoloon van130.000 dollar (ongeveer 93.000 euro), met daarbovenop een bonus van 250.000 dollar (meer dan 180.000 euro).

Na een tiental jaar ervaring kan dit jaarsalaris stijgen tot 180.000 dollar (ongeveer 130.000 euro per jaar) met een bonus van 5 miljoen dollar (meer dan 3,6 miljoen euro).

Hoe meer ervaring een trader kan voorleggen, hoe hoger de bonussen worden die hij ontvangt. Tot op het moment waarbij het vaste jaarloon eerder als bijverdienste telt. De bonus bedraagt dan enkele miljoenen dollars: bij Merril Lynch hebben ondertussen meer dan 100 werknemers de kaap van een miljoen dollar bereikt. Bij Goldman Sachs zijn er aan zo’n 50 traders afzonderlijk een bonus van meer dan 20 miljoen dollar uitgedeeld.