Wat katten je kunnen leren over je carrière

Katten heersen over het internet en misschien ook over je huis. Maar wist je dat ze ook je carrière vooruit kunnen helpen? Zo helpt het bijvoorbeeld om je concentratie te verhogen als je naar foto’s van schattige kittens kijkt. Maar katten hebben veel meer te bieden dan enkel wat verstrooiing, dus waarom zou je hen niet gebruiken als inspiratiebron om je professionele leven te verbeteren?

Ze hebben ons zoveel te leren … Ziehier zes redenen waarom we een voorbeeld kunnen nemen aan katten!

1. Wees geen uitslover

Katten zijn ongelooflijk onverschillig en doen geen enkele moeite om mensen te behagen. In tegenstelling tot honden springen ze niet op van vreugde telkens jij verschijnt. Ze laten zich enkel strelen als ze dat zelf willen en daarna gaan ze voldaan weer weg.

Op het werk zal proberen iedereen te behagen je niet vooruit helpen. Op die manier breng je je geloofwaardigheid en de relatie met je collega’s in het gedrang. Iedereen proberen te behagen is simpelweg onmogelijk. Als je voortdurend steun en complimenten zoekt bij anderen zal je snel je collega’s ergeren. Wees dus assertief en heb geloof in jezelf en in je capaciteiten.

2. Verzorg je voorkomen

Katten zijn heel propere dieren en doen er uren over om zich te wassen. Door je uiterlijk te verzorgen zal je je ook beter voelen. Een perfecte hygiëne en een professionele look zullen jouw imago in je bedrijf ten goede komen.

3. Neem initiatief

Een kattenbak gebruiken, een vogel vangen, soms zelfs een deur openen … Katten leren instinctmatig heel wat dingen zonder dat iemand hen heeft uitgelegd hoe ze het moeten doen.

Wacht dus niet altijd om iets te proberen totdat iemand het je voortoont, maar gebruik de ‘kattenbaktechniek’: neem zelf het initiatief om zaken te realiseren en nieuwe competenties te leren. Waarom zou je zelf niet besluiten om een opleiding te volgen?

4. Leer uit je fouten

Katten zijn snel angstig. En aangezien ze een goed geheugen hebben, onthouden ze over het algemeen wat hen bang maakt, zodat ze dit in het vervolg kunnen vermijden. Het is daarom dat ze zich bijvoorbeeld verstoppen als jij de stofzuiger bovenhaalt.

Als je op het werk een fout gemaakt hebt, doe dan je best om deze recht te zetten, maar zorg er vooral ook voor dat je ze niet nog eens maakt. Het maakt een zeer slechte indruk op je baas als je twee keer dezelfde fout begaat.

5. Vang signalen op

Het is verbazingwekkend hoe katten reageren op bepaalde signalen van mensen, zoals het geluid van een eetbakje of de vloer of valiezen die klaargemaakt worden (wat betekent dat hij een tijdje alleen zal zijn). Ze slagen er moeiteloos in om al die signalen te interpreteren.

Deze vaardigheid is zeer nuttig bij professionele contacten. Acht slaan op het non-verbale gedrag van je gesprekspartner est vooral erg handig als je de persoon voor jou niet echt kent (zoals bij een sollicitatiegesprek).

6. Slaap voldoende

Katten slapen ongeveer zestien uur per dag. Neem daar een voorbeeld aan (al is zestien uur natuurlijk wel heel veel): voldoende slaap helpt je om productief en efficiënt te blijven.