Wat is het verschil tussen een interimcontract en een contract van onbepaalde duur?

"Er wordt mij een interimcontract aangeboden met na verloop van tijd de kans op een contract van onbepaalde duur. Wat is het verschil?"
Het antwoord van Ellen Froeyman, SD Worx

Hetzelfde loon

Als uitzendkracht heb je recht op hetzelfde loon als de vaste werknemers die hetzelfde werk doen als jij.

Dit geldt ook voor alle andere voordelen en vergoedingen die bij de gebruiker bestaan (maaltijdcheques, verplaatsingskosten, ploegenpremies, ecocheques …).

Wel maak je minder kans op een eindejaarspremie. Uitzendkrachten krijgen immers pas een eindejaarspremie als ze 65 dagen uitzendwerk kunnen bewijzen. Dat is vaak niet evident.

Geen opbouw van anciënniteit, behalve voor het bepalen van de opzeggingstermijn

Je werk als uitzendkracht heeft geen impact op de anciënniteit bij je werkgever. En die bepaalt onder andere je loon. Maar het betekent ook dat je bij een eventueel aanbod op vast werk gewoon nog een proefperiode moet presteren. Ook al werk je al verschillende maanden als uitzendkracht voor dat bedrijf.

Sinds 1 januari 2012 is er wel een tempering op dit principe. Voor de werknemer die eerder als uitzendkracht werd tewerkgesteld bij zijn werkgever, wordt in geval van ontslag door de werkgever ook de anciënniteit verworven als uitzendkracht, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking genomen om de opzeggingstermijn te bepalen.

Grote verschil: flexibiliteit

Het grote verschil tussen een interimcontract en een contract van onbepaalde duur situeert zich op het vlak van flexibiliteit.

Als uitzendkracht kan je gemakkelijk weg als het werk niet bevalt. Keerzijde van de medaille is wel dat een werkgever ook gemakkelijk van jou af kan. De meeste interimcontracten lopen voor een beperkte periode. Beëindiging van het interimcontract leidt dus bijna nooit tot een lange opzegtermijn.