Wat is het probleem van Coca-Cola?

Ondanks alle inspanningen op het vlak van duurzaamheid, blijft de verkoop van Coca-Cola in Amerika dalen. Wat is nu net het probleem van Coca-Cola?

Sandy Douglas, de voorzitter van Coca-Cola in Noord Amerika zegt zelf per dag niet meer dan één gewone Cola te drinken omdat er te veel calorieën in zitten. Dat is opmerkelijk aangezien zijn job erin bestaat om zo veel mogelijk drankjes te verkopen. Dan doe je uitspraken als deze misschien beter niet.

Obesitasepidemie

Douglas werd aangesteld om de jarenlange daling in de Amerikaanse verkoop om te keren. Dat is geen eenvoudige opdracht. In Amerika heerst er een obesitasepidemie. Volgens de Centers for Desease Control and Prevention leidt 35 procent van de Amerikaanse volwassenen aan obesitas. Al lang wordt er daarvoor met de vinger naar Coca-Cola en andere frisdrankmerken gewezen. Cola heeft zich daar tegen proberen te verdedigen, maar ze aanvaarden het nu als een realiteit. Dat is het probleem dat Douglas moet oplossen. Hij moet de consumenten overtuigen om terug Cola te drinken, ook al drinken ze het niet meer zoals water.

Zoiets gebeurt niet van de ene op de andere dag. De Amerikaanse eet- en drinkgewoontes zijn de laatste jaren drastisch veraderend, van fastfood naar kokoswater en superfood zoals guinoa, chiazaden en tarwegras. Het was vooral de frisdrankenindustrie die daar het slachtoffer van werd. Decennialang zag de industrie de verkoop van frisdranken stijgen. In de jaren 70 verdubbelde de gemiddelde Amerikaan zijn gebruik van frisdrank, in de jaren 80 dronk hij zelfs meer frisdrank dan water en in 1998 dronk de Amerikaan 56 gallon, wat overeenkomt met meer dan 210 liter, van het spul per jaar. Plots stopte dat. De verkoop stabiliseerde voor enkele jaren, maar begon in 2005 te dalen en dat is sindsdien niet meer gestopt. Volgens Beverage Digest, een vakblad van de drankenindustrie, drinkt de Amerikaan vandaag 450 blikjes Cola per jaar, dat is ongeveer hetzelfde aantal als in 1986.

Strikt geheim

Coca-Cola is zeer gesloten voor buitenstanders en ook het recept is strikt geheim. Zo worden bepaalde ingrediënten niet op de verpakking gezet en weten zelfs de medewerkers niet wat Coca-Cola zo uniek maakt. De voorbije tien jaar klinken er steeds meer kritische vragen, zeker omdat mensen bezorgd zijn dat er schadelijke stoffen inzitten. Daarom probeert Coca-Cola meer open te zijn, want ze hebben geen andere keuze.

Dus gooide Coca-Cola het over een andere boeg, door onder andere kleinere verpakkingen aan te bieden. Daarnaast lanceerde de multinational een afdeling Venturing & Emerging Brands (VEB) om kleinere start-ups over te kopen. Zo kocht Cola enkele ‘gezonde’ drankjes op. In België is het bekendste VitaminWater. Hoewel het energiedrankje in Amerika een gigantisch succes is, vertaalde zich dat niet naar de Belgische markt. Het energiedrankje was drie jaar op de Belgische markt beschikbaar, maar Coca-Cola besliste in 2013 om het uit de rekken te halen omdat de verkoop tegenviel. VitamineWater is een hip drankje dat vooral in trek is bij gezondheidsbewuste consumenten. Zoals de naam doet vermoeden bevat het vitamines, maar daarnaast is het een frisdrank zoals een ander met water, suiker, kleurstof, aroma en bubbels.

Bron: BusinessWeek