Wat doet een wedding planner precies?

Naam: Brigitte Kater

Leeftijd: 35

Woonplaats: Kalmthout

Functie: wedding planner in bijberoep, marketingcommunicatiespecialist bij Syngenta in hoofdberoep (60% deeltijds)

Bedrijf: Perfect Celebrations

Opleiding: bachelor communicatiemanagement aan de Hogeschool Antwerpen (nu Plantijn Hogeschool)

Actief als wedding planner sinds: 1 oktober 2010

Een ceremoniemeester op een huwelijk kennen we al lang, maar sinds de gelijknamige film uit 2001 met Jennifer Lopez weten we ook dat er zoiets bestaat als een ‘wedding planner’: iemand die alle praktische beslommeringen op zich neemt en ervoor zorgt dat zowel bruidspaar als gasten een onvergetelijke dag beleven. Brigitte Kater  van eenmansbedrijf Perfect Celebrations vertelt wat er zoal bij de job komt kijken.

Hoe zou je de taak van een wedding planner precies omschrijven?

“Ik begeleid toekomstige bruidsparen in de voorbereiding van hun huwelijk. Ik regel de leveranciers, maar zorg er ook voor dat alles volgens de etiquette verloopt en speel in op de heersende trends. Afhankelijk van wat de klanten zelf willen regel ik het huwelijk van a tot z of zorg ik enkel voor de begeleiding van de ceremonie. Koppels die gaan trouwen zijn vaak nogal onzeker en een wedding planner kan dan heel wat stress wegnemen en ervoor zorgen dat ze een fantastische dag beleven.”

Hoe duur is een wedding planner?

“Ik werk op commissie en vraag 10 à 15% van het totale budget. Sowieso is het pas interessant om een wedding planner in te schakelen voor een huwelijk vanaf 15.000 euro. Omdat wij op een grotere schaal werken kunnen wij bij leveranciers betere tarieven bedingen. Daardoor zal een huwelijk dat je uitbesteedt aan een wedding planner uiteindelijk maar evenveel kosten als een dat je volledig zelf organiseert.”

Hoe ben je ertoe gekomen om wedding planner te worden?

“Het idee komt eigenlijk van mijn zus. Aangezien ik erg sociaal ben en voortdurend dingen organiseer vond zij wedding planner een geknipte job voor mij. Na tien jaar in hetzelfde bedrijf was ik sowieso op zoek naar een extra uitdaging en dus ben ik de markt van de wedding planners en de ceremoniemeesters beginnen te onderzoeken. Aangezien het mij commercieel haalbaar leek, heb ik dan besloten om minder uren voor mijn vaste werkgever te gaan werken en om mijn eigen bedrijfje op te richten.”

“Voordat ik als wedding planner begon had ik niet per se een grote interesse in huwelijken. Maar omdat ik als marketingmedewerker bij Syngenta ook vaak evenementen moet organiseren, was ik wel al goed voorbereid op het werk zelf. Om alle kneepjes van het vak te leren en om meer te weten te komen over ondernemerschap heb ik dan ook een opleiding gevolgd Weddingplanners International.”

Welke vaardigheden zijn er belangrijk voor deze job?

“Het is heel belangrijk dat je sociaal bent en dat je goed naar de mensen kan luisteren.  Uiteindelijk is het hun dag en dus moet je steeds voor ogen houden wat zij willen. Daarnaast moet je ook commercieel ingesteld zijn en moet je weten welke leveranciers er allemaal actief zijn op de markt.”

Wat zijn de positieve punten van het werk?

“Ik haal veel voldoening uit de huwelijksdag zelf. Het geeft een goed gevoel als je weet dat je de mensen op hun gemak kunt stellen door je aanwezigheid en doordat je weet dat alles tot in de puntjes geregeld is.”

Wat zijn de negatieve kanten?

“Soms is het moeilijk om samen te werken met de uitbaters van feestlocaties. Vaak hebben zij zelf ook een gastheer of –vrouw die bepaalde taken van de wedding planner wil overnemen, wat het vaak lastig werken maakt. Daarnaast vind ik ook boekhouding en administratie een van de minder aangename kanten van de job.”

Is het ook een beroep dat je fulltime kan uitoefenen?

“Dat is wel mijn streven, ja. Al ken ik in België maar één iemand die het in hoofdberoep doet. Er zijn wel evenementenbureaus die ook huwelijken organiseren, al denk ik dat het voor koppels wel wat vreemd is om bij zo’n groot bedrijf aan te kloppen om je trouwdag te laten regelen. Dan mis je toch de persoonlijke benadering die een wedding planner wel kan bieden.”