Wat doet een vastgoedstyliste precies?

Naam: Tania Stouthuysen

Leeftijd: 50

Woonplaats: Antwerpen

Functie: zelfstandig vastgoedstyliste en voorzitster van FEPHS, de beroepsfederatie voor vastgoedstylisten

Bedrijf: Concinnity (sinds 2009)

Opleiding: japanologie, psychologie en interieurstyling (certificaat vastgoedstylist)

Vlaanderen leerde het beroep kennen via ‘De Huisdokter’, het tv-programma waarin onverkoopbaar geachte panden worden omgetoverd tot droomwoningen waar kandidaat-eigenaars haast om vechten.

Vastgoedstyliste Tania Stouthuysen legt uit dat het restylen van de woning slechts een klein deel van de job uitmaakt.

Wat houdt het beroep van vastgoedstylist eigenlijk in?

"Vastgoedstyling of ‘home staging’ bestaat al meer dan veertig jaar, maar pas heel recent heeft het concept zijn intrede gedaan in België. Een vastgoedstylist heeft vooral een verkoopsondersteunende taak: hij heeft de bedoeling om een woning competitief in de markt te zetten en om de kans op een snelle verkoop te vergroten. In die zin is vastgoedstyling een soort marketinginstrument."

Hoe gaat een vastgoedstylist te werk om een huis aantrekkelijk te maken voor potentiële kopers?

"Allereerst gaan we het huis opruimen en schoonmaken. Dat kost niet veel, maar kan de verkoopkansen al enorm doen stijgen. We voeren ook kleine reparaties uit en doen een restyling van de woning, zodat potentiële kopers erdoor geprikkeld raken."

"We werken altijd in twee fasen: eerst voeren we een audit uit op het huis, wat resulteert in een schriftelijk advies. Gaat de klant akkoord met het advies, dan volgt de uitvoering. Een vastgoedstylist kan dit volledig zelf doen of hij kan daarvoor ook onderaannemers inschakelen. Sowieso moet hij zorgen voor de planning, coördinatie, opvolging en afwerking."

Hoe bent u zelf in de wereld van de vastgoedstyling terechtgekomen?

"Ik kom oorspronkelijk uit de HR-sector. Toen ik op de Engelse tv het programma ‘The House Doctor’ zag, sprak dit me enorm aan en toen ben ik in Nederland een opleiding gaan volgen om het certificaat van vastgoedstylist te behalen. In 2009 heb ik dan mijn eigen bureau Concinnity opgericht."

"Luc Machon van het Beroepsinstituut Vastgoedmakelaars zag in de immowereld een plaats weggelegd voor vastgoedstyling en mede op zijn aansturen heb ik dan later ook de FEPHS, de Federatie Professionele Home Stagers en Vastgoedstylisten, opgericht."

Hoe ziet een modale werkdag er voor u uit?

"Dat is heel gevarieerd. Als voorzitster van de beroepsfederatie sta ik vaak in contact met allerlei organisaties en met overheidsinstanties om de belangen van onze leden te behartigen."

"Als vastgoedstyliste heb ik een contract afgesloten met een vastgoedmakelaar die voor mij de opdrachten aanbrengt. In tegenstelling tot sommige collega’s ga ik dus niet zelf op zoek naar klanten, maar werk ik in een business-to-business-omgeving."

"Tijdens een audit bekijk ik dan kamer per kamer welke elementen ik kan verbeteren om de woning beter in de markt te zetten. Ik let daarbij echt op alles: op kleuren, looplijnen, zichtlijnen, het meubilair … De bedoeling is uiteindelijk om een woning licht, luchtig en ruimtelijk te maken. Persoonlijke smaak komt daar eigenlijk niet bij kijken, want om een woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor zo veel mogelijk potentiële kopers moet je mikken op de grootste gemene deler."

Is vastgoedstyling duur?

"Om een project rendabel te houden, kunnen we niet boven de 3 à 4% van de vraagprijs van de woning gaan. In absolute termen moet je dus meestal rekenen op iets van een 5.000 euro."

Welke vaardigheden komen er bij de job van vastgoedstylist kijken?

"Je moet goed kunnen communiceren, flexibel zijn en ook snel.  In de meeste gevallen moeten wij een woning namelijk in minder dan drie weken kunnen afwerken."

Wat zijn de positieve kanten van dit werk?

"Het is een boeiende job waarbij expertise en ondernemerschap elkaar ontmoeten. Bovendien is er ook veel variatie: soms werk ik op kantoor, maar vaak moet ik ook ter plekke de huizen gaan bezoeken."

"Voor mij biedt deze job ook veel uitdaging: het is namelijk pionierswerk aangezien ons beroep in Vlaanderen nog niet zo bekend is."

Wat zijn de minder positieve aspecten?

"Ik krijg nog vaak te maken met vooroordelen en mensen die onze job onderschatten. Styling is maar een klein deel van het werk, er komt ook veel ondernemen en organiseren bij."

"Een ander nadeel is dat vastgoedstyling zich afspeelt in een nichemarkt. Dat betekent dat je dus heel proactief moet zijn om te zorgen voor voldoende klanten."

Is vastgoedstyling dan meer een job om in bijberoep uit te oefenen?

"Sommige mensen doen dat, maar dan mag je het werk zeker niet onderschatten. Zelf vind ik het een uitdaging om er een voltijdse bezigheid van te maken."