Wat doet een internationaal auditor precies?

Naam: Frederic Gerniers
Leeftijd: 32
Woonplaats: Gent
Functie: Senior Internal Auditor
Bedrijf: BD (Becton, Dickinson and Company) met zetel in Erembodegem bij Aalst
Opleiding: Toegepaste Economische Wetenschappen met specialisatie International Business, gevolgd door een bijkomende opleiding CIA (Certified Internal Auditor)
In dienst sinds: januari 2011

Het woord ‘auditor’ roept meteen een beeld op van financiële revisoren die de inkomsten en uitgaven van een bedrijf uitpluizen. In werkelijkheid kan het beroep veel meer zijn dan dat.

Internal Auditor Frederic Gerniers vertelt ons hoe dat zit en waarom hij voor zijn job soms naar het andere eind van de wereld moet reizen.

Welk parcours heb je afgelegd voor je aan deze job begon?

"Voor ik bij BD terecht kwam heb ik vijf jaar voor het koerierbedrijf UPS gewerkt. De eerste  tweeëneenhalf jaar werkte ik in het Beneluxkantoor in Diegem en hield ik me bezig met lokale financiële processen. Daarna ben ik binnen UPS doorgegroeid tot internationaal auditor. Ik stond voornamelijk in voor de controle van de processen van vestigingen in Europa, maar moest soms ook audits in andere gebieden doen, zoals in de Verenigde Staten of in Zuid-Afrika."

"Omdat de bedrijfscultuur van BD, waarbij samenwerking centraal staat, mij heel erg aansprak heb ik vorig jaar dan de overstap naar dit bedrijf gemaakt. Ik kwam daarmee meteen ook in een andere sector terecht, de healthcare-industrie. BD is een producent van medische producten, van injectiespuiten tot complexe machines om bijvoorbeeld bloed te analyseren."

Wat omvat je taak als auditor bij BD precies?

"Ongeveer 30% van het werkjaar vertoef ik in het buitenland om ter plekke vestigingen van BD te auditeren. In telkens twee weken tijd ga ik dan, samen met een internationaal team van een viertal personen, na of de processen die het bedrijf voorschrijft wel worden nageleefd. Dat kan bijvoorbeeld gaan om operationele processen van een fabriek: productie, afvalverwerking of voorraadtelling … Maar evengoed kan dat gaan over het beheer van machines of over financiële processen. Tijdens de voorbereiding van de audit bepalen we altijd duidelijk op voorhand wat we precies gaan controleren."

"Tijdens die twee weken neem ik verschillende interviews af van het lokale management en van de mensen die de processen uitvoeren. Ik vraag ook rapporten op en voorbeelden van processen die ik dan analyseer. Op die manier krijgen we een goed beeld van hoe het er in de praktijk aan toegaat en kunnen we dit aftoetsen met de standaarden die het bedrijf voorschrijft. Het resultaat van zo’n audit is een rapport met aanbevelingen die we dan ook presenteren. Het is de bedoeling om zo de werking van de lokale afdeling te verbeteren."

"Eens terug in België is het dan ook mijn taak om periodiek na te gaan of de buitenlandse vestigingen onze aanbevelingen inderdaad hebben opgevolgd en of de ze oorzaken van de inefficiënties die we hebben geïdentificeerd op een doeltreffende manier aanpakken."

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die bij dit werk komen kijken?

"Flexibiliteit is zonder twijfel het belangrijkste. Niet alleen moet je bereid zijn om veel te reizen, je moet je ook kunnen aanpassen aan verschillende omgevingen en aan de verschillende mensen uit alle geledingen van het bedrijf met wie je in contact komt."

"Ook communicatieve vaardigheden zijn zeer belangrijk. Je moet een goede talenkennis hebben, maar ook weten hoe je met mensen moet omgaan. Managers hebben bijvoorbeeld niet veel tijd en die moet je dus soms directer benaderen dan werknemers met een meer uitvoerende rol."

"Een internationaal auditor moet ook kunnen werken onder tijdsdruk. Wij zijn namelijk maar twee weken ter plaatse en in dat tijdsbestek moeten al onze vragen een antwoord krijgen."

"Je moet ook je mannetje kunnen staan in discussies. Vaak presenteren wij namelijk aanbevelingen waar niet iedereen akkoord mee gaat en dan komt het erop aan om je bevindingen goed te kunnen verdedigen. Presentatietechnieken zijn dus ook heel erg belangrijk."

"Uiteraard spreekt het voor zich dat je als auditor ook een sterk analytisch inzicht moet hebben."

Wat zijn de positieve kanten van dit werk?

"Omdat je verschillende afdelingen van het bedrijf zoals de productie en de gecentraliseerde diensten moet analyseren leer je het bedrijf waarvoor je werkt door en door kennen. Doordat je met veel mensen in contact komt, bouw je bovendien ook vrij snel een groot netwerk op. Op die manier kan je echt veel bijleren, wat ik zeer interessant vind."

"Daarnaast zie je natuurlijk ook een deel van de wereld. Zo ben ik in de afgelopen jaren onder meer in Singapore, New York, Zuid-Afrika, Ghana en Nebraska geweest."

Wat zijn de minder positieve aspecten?

"Al dat reizen brengt ook wat ongemakken met zich mee. Zo kan het wel eens gebeuren dat het vliegtuig waarmee je naar huis terugkeert vertraging heeft of dat je enkele uren moet zien te doden in een luchthaven. Maar voor mij is dat het enige nadeel."

Wat is de beste voorbereiding op een job als auditor?

"TEW, de studie die ik gedaan heb is volgens mij een ideale voorbereiding, al denk ik dat iemand met een ingenieursprofiel ook in aanmerking kan komen. Een analytische achtergrond is in elk geval aangewezen."

"Wie internationaal auditor wil worden moet ook een ruime talenkennis hebben en goed met mensen kunnen omgaan."

Kan je ook als starter in de wereld van de audit terechtkomen?

"Ja, dat kan, maar dan als externe auditor. In dat geval voer je binnen België als externe specialist audits uit bij verschillende bedrijven. Maar om binnen één bedrijf als auditor aan de slag te gaan en uitgestuurd te worden naar vestigingen over de hele wereld is ervaring meestal een vereiste."