Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Wat doet een Conversation Manager bij Club Brugge precies?

Naam: Kirsten Willem
Leeftijd: 27
Woonplaats: Blankenberge
Functie: Conversation Manager
Bedrijf: Club Brugge K.V.
Opleiding: Master Communicatiewetenschappen
In dienst sinds: december 2011

Site: clubbrugge.be
Facebook: facebook.com/clubbrugge
Twitter: twitter.com/clubbrugge

Steeds meer voetbalfans volgen het wel en wee van hun favoriete club op Twitter, Facebook en andere sociaalnetwerksites. Bij Club Brugge zijn ze ervan overtuigd dat die nieuwe media een krachtig instrument kunnen zijn om de supporters nauwer bij hun werking te betrekken. Nu de club ondanks prima resultaten toch in woelig vaarwater terecht komt helpen deze kanalen om de gemoederen te bedaren.

Als eerste Belgische voetbalclub heeft Club vorig jaar met Kirsten Willem een fulltime Conversation Manager in dienst genomen. Zijn taak? De fans via online communicatie informeren en bovenal ook luisteren naar hen.

Wat houdt jouw job in de praktijk precies in?

“Ik houd me bezig met alle digitale communicatie van Club Brugge: de sociale media en de officiële site. Het is onze bedoeling om de supporters als het ware een blik achter de schermen van de club te gunnen. Daarom ga ik voortdurend op zoek naar interessante informatie die ik dan verspreid via het meest geschikte kanaal. Momenteel zijn we actief op Twitter, Facebook, YouTube en Foursquare. Daarnaast is het ook mijn taak om de trends in de digitale wereld in de gaten te houden en na te gaan of er eventueel nog interessante sociale media bestaan die we in de toekomst zouden kunnen inzetten. Ten slotte ondersteun ik ook nog onze Press & PR Manager bij de offline communicatie. Zo help ik hem bij de organisatie van persconferenties en leid ik perscontacten met de spelers in goede banen.”

Waar haal je de informatie die je communiceert vandaan?

“Ik loop elke dag zelf tussen de spelers en de technische staf en ben dus perfect op de hoogte van wat er hier reilt en zeilt. Ik volg de matchen, loop binnen in de kleedkamer, praat met de artsen, overleg met mijn collega’s … Het is voor mij echt niet moeilijk om interessante informatie te vinden die ik kan delen met de supporters.”

Waarom heeft een ploeg als Club Brugge eigenlijk nood aan een Conversation Manager?

“We staan bekend als een zeer familiale en open club en zien sociale media als een ideaal middel om de band met onze supporters nog te verstevigen. Sociaalnetwerksites zijn ook geschikt om aan tweerichtingscommunicatie te doen, om echt in dialoog te gaan. Zo beantwoorden we de vragen die binnenkomen en luisteren we naar de noden van onze supporters. Om een concreet voorbeeld te geven: enkele supporters gaven aan dat ze  graag opnieuw penalty shoot-outs (strafschoppen door supporters nvdr) tijdens de rust wilden en dus hebben we daar rekening mee gehouden. Tijdens de play-offs hebben we ze opnieuw ingevoerd.”

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden die bij de job komen kijken?

“Meer dan in andere bedrijven moet je voeling hebben met de werkgever, met de club dus. Wie geen sympathie heeft voor Club Brugge en de waarden waar we voor staan, zou dit werk volgens mij niet kunnen doen. Ten tweede moet je ook een aantal technische vaardigheden hebben en snel kunnen omgaan met nieuwe media. Ik denk dat een communicatieopleiding een ideale voorbereiding is op deze job. Je moet in elk geval weten hoe je een bepaalde inhoud het best vormgeeft en wat wel en wat niet werkt op sociale media.”

Hoe ben je zelf in deze job terechtgekomen?

“Na mijn studies ben ik aan de slag gegaan bij het innovatiecentrum West-Vlaanderen, waar ik kmo’s begeleidde bij hun innovatieve communicatiestrategieën. Daarna heb ik gewerkt voor de stad Brugge. Daar heb ik onder meer het socialmediabeleid uitgewerkt. Via een korte tussenstop in de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij ben ik dan uiteindelijk bij Club Brugge beland. Deze job is voor mij echt ideaal omdat ik er mijn beide passies, sociale media en Club Brugge, in kan combineren.”

Wat zijn de positieve kanten van het werk?

“Je krijgt enorm veel respons van de fans en merkt dat je werk echt gewaardeerd wordt. En Club Brugge is natuurlijk een ploeg in volle expansie en een fantastische omgeving om in te werken.”

Wat zijn de minder positieve aspecten?

“Als je voor zo’n job kiest, dan weet je dat je die met volle overgave zal moeten doen. Ik sta dan ook quasi 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven paraat voor de club. De bedrijvigheid op sociale netwerksites stopt nooit en dus houd ik die ook ’s avonds en in het weekend in de gaten. Ikzelf vind dat niet erg, maar andere mensen zou dat misschien kunnen afschrikken. Nog iets dat sommigen als een nadeel zouden kunnen ervaren: je werk wordt door heel veel mensen nauwlettend in de gaten gehouden en dus kan je je eigenlijk geen fouten veroorloven.”