Wat deden ’s werelds meest succesvolle mensen toen ze 25 waren?

Een bloeiende carrière opbouwen, hoe en wanneer start je daar eigenlijk mee? Heel wat succesvolle zakenmensen van nu hadden rond hun 25ste net de kiemen voor hun latere bedrijf gelegd, anderen waren er al jaren intensief mee bezig en nog anderen hadden er nog geen idee van wat ze precies met hun leven wilden aanvangen.

Als je later de absolute top wil bereiken, is het dus geen absolute must om al op je 25ste een hoge positie te bekleden, al tonen de voorbeelden die zakenblad Business Insider sprokkelde wel aan dat maar weinig topmensen van nu op die leeftijd klaplopers genoemd konden worden.

Arianna Huffington

Arianna Huffington, de vrouw achter the Huffington Post, heette op haar 25ste nog Arianna Stassinopolous en reisde van muziekfestival naar muziekfestival aan de zijde van haar toenmalige lief, de bekende Britse journalist Henry Bernard Levin. Onder zijn goedkeurend oog had ze ook al een eerste boek geschreven. Na hun breuk verhuisde ze naar New York en schreef ze een biografie over Maria Callas, die ze aan Levin opdroeg.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg was al vijf jaar naarstig aan Facebook aan het sleutelen toen hij 25 kaarsjes uitblies. In dat jaar (2009) maakte zijn bedrijf voor het eerst winst en bereikte hij de kaap van de 300 miljoen gebruikers. Een jaar later riep Time magazine hem uit tot man van het jaar.

J.K. Rowling

Op haar 25ste werkte J.K. Rowling als secretaresse in de Londense afdeling van Amnesty International. Het idee voor de Harry Potter-boeken had ze tijdens een lange treinrit gekregen, maar de uitwerking van het verhaal kostte haar heel wat tijd. Ze werd ontslagen omdat ze te veel over haar boek zat te dagdromen.

Jay-Z

Tegenwoordig is Jay-Z een ware hiphopmogul, maar op z’n 25ste was hij nog een redelijk onbekende rapper. Pas twee jaar later, toen hij Roc-A-Fella Records stichtte en hij zijn eerste album uitbracht, kwam zijn carrière van de grond.

Marissa Mayer

Vandaag is ze de CEO van Yahoo, maar op haar 25ste werkte Marissa Mayer voor Google. Ze was de twintigste werknemer die er ooit was aangenomen. Ze zou dertien jaar bij het bedrijf blijven.

Warren Buffett

Buffett is volgens Forbes de rijkste vierde rijkste man ter wereld. Als jonge twintiger werkte hij als verkoper van investeringsproducten voor Buffett-Falk en Co. in Omaha. Daarna trok hij naar New York om er financieel analist te worden.

Richard Branson

In zijn jonge jaren als twintiger was Richard Branson al druk aan het ondernemen. Op z’n 20ste opende hij zijn eerste platenwinkel, op zijn 22ste een opnamestudio en toen hij 23 was lanceerde hij platenlabel Virgin. Zeven jaar later ging zijn bedrijf internationaal.

Sheryl Sandberg

De topvrouw van Facebook had op haar 25ste al een gevarieerde carrière achter de rug. Ze had gewerkt bij de Wereldbank, waarna ze teruggekeerd was naar Harvard om er haar MBA-diploma te halen. Daarna ging ze werken bij McKinsey.

Howard Schultz

De Starbucks-CEO had op zijn 25ste nog geen enkele band met koffie. Hij werkte als verkoper van kopieertoestellen voor Xerox. Zijn successen daar trokken de aandacht van het Zweedse bedrijf Hammerplast, dat koffiemachines maakte. Enkele jaren later kwam hij op die manier in contact met Starbucks, waar hij op zijn 29ste bij ging werken.

Roman Abramovitsj

Weeskind Abramovitsj begon op zijn 21ste op de zwarte markt met geld dat hij gekregen had van de ouders van zijn vrouw. In de vroege jaren 90, toen hij al bij meer dan twintig bedrijven betrokken was, liet hij een en ander legaliseren. Op zijn 26ste werd hij aangehouden voor diefstal van overheidsgoederen, maar hij houdt nog steeds vol dat hij onschuldig was. Tien jaar later werd Abramovitsj gouverneur van het Russische autonome district Tsjoekotka.