Wanneer zeg je ‘ja’ tegen een headhunter?

Mark maakte twee jaar geleden een mooie promotie. Sinds twee maanden wordt hij gebeld door headhunters. Of, met een duur woord, bureaus voor ‘executive search’. “Hoe ze me gevonden hebben weet ik niet, maar ze stellen me de meest fantastische functies voor, die meestal niets met mijn huidige job te maken hebben. Voorlopig zijn ze vooral vervelend en hou ik de boot af”, zucht Mark. Hij ziet namelijk geen enkele reden om zijn huidige job op te geven.

Wat als het wel begint te kriebelen? Marc Timmerman, directeur van Axiom Consulting Partners voor Benelux, is zelf ooit headhunter geweest. “Het viel me toen op dat jonge mensen, tussen 28 en 35, zeer ontvankelijk zijn voor de mooie perspectieven die hen voorgeschoteld werden. Als dertiger raakte ik ook veel sneller geprikkeld door zo’n uitnodigend telefoongesprek dan toen ik er 45 was, en al een veel duidelijker carrièreplan had.”

Hoe dan ook, enige waakzaamheid blijft geboden. Vooral als je merkt dat een headhunter vaag doet over zijn contacten binnen de bedrijfswereld. “Sommige headhunters krijgen geen contract van het opdrachtgevende bedrijf. Ze mogen pas een factuur uitschrijven als ze een geschikte kandidaat aandragen”, legt Reinhilde Goussaert uit. Ze is coach en begeleidt werkzoekenden bij outplacementopdrachten. “Vraag dus eerst waar het opdrachtgevende bedrijf gelegen is en in welke sector het actief is, als je gebeld wordt door een headhunter. Pols zeker ook naar de zwaarte van de functie, het internationale gehalte ervan, enzovoort.”

Er zijn ook goeie headhunters, benadrukt Marc Timmerman. “Zij stellen zich, als het ware, op als impresario van veelbelovende carrièremakers. Vroeger bestond de ‘profielenvoorraad’ van zo’n headhunter vooral uit ervaren rotten, ‘the happy few’ die om de vijf jaar van job veranderen. Nu worden hoofdzakelijk jongeren met veel potentieel gevolgd. De headhunter in kwestie kijkt voortdurend rond of er zich kansen aandienen voor de mensen die ze in hun ‘stal’ hebben.”

Wees karig met je cv

Let sowieso op als een headhunter je vraagt om hem je cv te bezorgen. Zolang hij je geen concreet voorstel doet, ga je er beter niet in op. Soms wordt je cv namelijk in het wilde weg naar tien, twintig bedrijven verstuurd. Als je dan later zelf met zo’n bedrijf contact opneemt, heeft het je cv al ontvangen. Dat geeft de indruk dat je niet goed weet welke kant je op wil. Eis daarom dat een headhunter je altijd eerst contacteert als hij je cv wil gebruiken voor toekomstige opportuniteiten.”