Waaruit bestaat de job van researcher bij 'Superfans' precies?

Naam: Bram Bierkens

Leeftijd: 24

Functie: researcher-redacteur

Bedrijf: BeeldBazaar

Opleiding: hotelschool, PR & communicatie

In dienst sinds: juni 2011

Loon: ongeveer 1600 euro netto, afhankelijk van overuren en bonussen

Extralegale voordelen: gsm, laptop, reis- en onkostenvergoeding

Het VT4-programma ‘Superfans’ gaat dezer dagen vlot over de tongen. De fanatieke bewonderaars van onder andere Willy Sommers, Eddy Merckx en Natalia die erin getoond worden verbazen heel Vlaanderen. “Waar vinden ze dat soort mensen toch?” is dan ook een vraag die heel wat kijkers zich stellen. Researcher Bram Bierkens van productiehuis BeeldBazaar geeft tekst en uitleg over zijn job.

Hoe ben je in deze job terechtgekomen?

“Zes jaar geleden heb ik zelf meegedaan aan een programma van BeeldBazaar, namelijk Toast Kannibaal. Ik studeerde toen hotelschool, maar door mijn deelname aan dat programma ben ik enorm geïnteresseerd geraakt in wat er achter de tv-schermen allemaal gebeurt. Ik ben toen PR gaan studeren en mocht bij wijze van stage meewerken aan het derde seizoen van Toast Kannibaal. Daarna heb ik nog gewerkt voor productiehuis Eyeworks en voor artiestenbureau All Entertainment, maar sinds juni ben ik terug aan de slag bij BeeldBazaar en werk ik fulltime voor het programma ‘Superfans’.”

Wat omvat de taak van een researcher voor Superfans precies?

“Het eerste wat ik gedaan heb was heel veel optredens van artiesten bezoeken om zo hun hevigste fans te vinden en te kunnen observeren. Daarnaast zocht ik ook op allerlei internetforums en op Facebook naar mogelijke kandidaten voor ons programma. In een volgende fase bel ik die mensen dan op en de meest interessante en mondige onder hen ga ik ook thuis bezoeken. Ik film ze dan ook om zo na te gaan hoe ze op een camera reageren en hoe spontaan ze zijn. Ten slotte monteer ik alles en schrijf ik een researchverslag dat ik dan samen met het filmpje presenteer aan de regisseur van de reeks.”

Wat houdt je taak nog in eens alle kandidaten gekozen zijn?

“Ik wijd op dit moment al mijn tijd aan de opvolging van de kandidaten. Wij gaan na hoe zij op de uitzendingen reageren en begeleiden hen bij hun contacten met de pers. Uiteindelijk zijn wij een deel van hun leven geworden en we willen dan ook dat ze een positief gevoel aan de samenwerking overhouden.”

Hoe ziet een werkdag er nu dan uit voor jou?

“Ik beantwoord heel veel mails, lees interviews met de kandidaten en hang vele uren met hen aan de telefoon om hen op te vangen en te begeleiden.”

Welke vaardigheden zijn belangrijk in jouw job?

“Je hebt vooral heel veel mensenkennis nodig. Ik moet kunnen inschatten hoe de kandidaten die ik wil casten zullen reageren eens ze in het programma zitten. Daarnaast is het ook belangrijk om een groot netwerk te hebben in de entertainmentwereld en om mensen te kunnen motiveren om aan een tv-programma mee te werken.  Ten slotte moet ik ook heel goed kunnen luisteren om de kandidaten optimaal te kunnen begeleiden.”

Waar haal je het meeste voldoening uit?

“Ik vind het heel boeiend veel nieuwe mensen uit verschillende milieus te leren kennen en hou ook van de variatie in mijn job. Elk tv-programma is anders. Het geeft mij ook enorm veel voldoening om te zien dat de mensen die ik gecast heb het goed doen binnen het programma.”

Wat zijn de minder positieve aspecten van je job?

“Ik heb bijna geen sociaal leven meer. De meeste kandidaten van Superfans gaan namelijk overdag werken en dus kan ik hen enkel ’s avonds of in het weekend bereiken. Ook na elke uitzending, die pas om elf uur gedaan is, bellen ze mij vaak nog op om in het lang en het breed hun verhaal te doen.”

“Om de juiste kandidaten te vinden heb ik natuurlijk ook veel evenementen moeten afschuimen die tijdens het weekend plaatsvonden. Maar uiteindelijk neem ik dat er allemaal graag bij; het eindresultaat mocht er zijn en daar zijn wij bij BeeldBazaar erg trots op.”

Welke studies vormen de beste voorbereiding op een job als researcher?

“Voor een researcher zijn de studies eigenlijk van minder belang. Je moet vooral vlot en sociaal zijn, je snel kunnen aanpassen aan een omgeving en mensen kunnen begrijpen. Een soort natuurlijke flair is erg belangrijk voor deze job en die is denk ik aangeboren.”

Is dit ook job voor starters?

“Zeker wel. Als researcher leer je heel snel hoe een programma gemaakt wordt. Je ontdekt het eigenlijk al doende. Bovendien is het volgens mij ook een job voor jonge mensen: je moet echt enorm gemotiveerd en gedreven zijn om op straat voortdurend mensen aan te spreken. Het vergt echt veel energie.”

Hoe zou je iemand overtuigen om researcher te worden?

“Het is vooral heel leerrijk en zeker niet alledaags. Het is een ideale job voor mensen die van afwisseling houden en in de entertainmentwereld willen werken. En ik herhaal het: de voldoening die je krijgt als je ‘jouw’ kandidaten op tv ziet is onbeschrijfelijk.”