Waardeer jezelf zoals je bent

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week benadrukken ze hoe belangrijk het is om af en toe te focussen op je talenten en wat je goed doet op het werk.

Sta af en toe eens stil bij wie je bent en wat je al bereikt hebt! Ieder heeft zijn kwaliteiten en het is belangrijk dat je je daar bewust van bent. Niet zelden focussen we ons op wat beter kan of wat we fout doen. Je geeft bijvoorbeeld in een vergadering een presentatie aan je collega’s maar nadien voel je je teleurgesteld omdat je enkele kleine zaken vergeten vertellen bent. Terwijl je collega’s dit niet eens opgemerkt hebben, focussen we vaak zelf wel op wat we beter hadden kunnen doen. We zijn vaak te streng voor onszelf! Probeer de lat eens minder hoog te leggen ...

We kijken vaak op een minderwaardige manier naar onszelf. Anderen lijken succesvoller, mooier, gelukkiger, meer geliefd … Maar dit is net een valkuil die je moet leren doorbreken. Vergelijk niet te veel met anderen en durf kijken naar jezelf. Je hebt zelf ongetwijfeld talenten waar je fier op kan en mag zijn! Net zoals jij het positieve ziet in anderen en hen waardeert om wie ze zijn, zijn anderen met jou bevriend omdat ze zich goed voelen bij jou en jou en je kwaliteiten appreciëren.

Ga eens voor jezelf na wat je talenten kunnen zijn. Door die goede kwaliteiten te vinden, kan je jezelf echt waarderen. Talenten vind je door te denken aan activiteiten die je graag doet en waarvan anderen zeggen dat je ze heel goed doet. Zelf geniet je enorm van die activiteiten en ze lijken vaak vanzelf te gaan. Als je bijvoorbeeld voor jezelf vaststelt dat je op je werk graag dingen organiseert en je ook buiten je werkcontext in je buurt vaak wordt aangesproken als organisator voor een buurtfeest, dan zou een goed organisatievermogen jouw talent kunnen zijn. Talenten moeten echter niet altijd zowel in de privé als in de werkcontext hetzelfde zijn. Het kan perfect dat je op je werk wordt geprezen om je nauwkeurigheid en ordelijkheid, maar dat je deze eigenschappen thuis veel minder toepast.

Als je niet enkel oog hebt voor negatieve dingen die gebeurd zijn maar je jezelf leert waarderen, zal je positiever in het leven staan en ook gelukkiger worden. Dit heeft dan weer een invloed op het geluk van anderen.

I.s.m. ISW Limits

isw limits