Vrouwen die opslag vragen minder aantrekkelijk

Vrouwen die om opslag vragen, worden als minder aantrekkelijk gezien. Daar moeten ze rekening mee houden tijdens loongesprekken, stelt een studie van professor Hannah Riley Bowles van de Harvard Kennedy's School of Government.

Veeleisende vrouw

Dat mannen en vrouwen niet evenveel verdienen, is geen verrassing. Dat dat deels komt omdat vrouwen minder snel om opslag durven vragen, is algemeen geweten. Maar uit onderzoek blijkt dat er ook een genderverschil de vrouwen parten speelt. Vrouwen die om opslag vragen worden als minder aantrekkelijk en overdreven moeilijk gezien. Bij mannen die om opslag vragen, is er geen vuiltje aan de lucht.

Voor man opslag logisch

"Mannen worden over het algemeen vaker geassocieerd met betere posities en beter betaalde jobs. Het lijkt dan ook logisch dat ze om een loonsverhoging vragen", verklaart Bowles. "Als een man en een vrouw zichzelf promoten, dan worden ze als even bekwaam gezien, maar de vrouw lijkt minder aangenaam in de omgang."

Niemand op tenen trappen

"Als je als vrouw aan de onderhandelingstafel komt te zitten, is het daarom beter dat je de zachte aanpak gebruikt. Dat doe je door uit te leggen waarom het correct is dat je opslag zou krijgen. Bijvoorbeeld door je aantal jaren ervaring in de weegschaal te leggen, of je gezinssituatie. Probeer als vrouw ook steeds de focus te leggen op het bedrijf. Zo trap je niemand op de tenen en stel je het belang van het bedrijf voorop."

Proactief zijn

"Wees vooral proactief", raadt Bowles nog aan. "Een loonsverhoging komt nooit zomaar uit de lucht vallen. Je moet er zelf naar vragen."

Toegeven?

De vraag waar Bowles wel nog mee worstelt is of vrouwen nu wel of niet moeten toegeven aan deze norm. "Maar de ervaring leert dat de zachte aanpak toch het beste werkt."

Nog wat praktische tips nodig om als vrouw het loongesprek met je baas aan te gaan?


Bron: New York Times

Lees ook:
- Is het een goed idee om opslag te vragen na mijn proefperiode?
- Vrouwen verdienen bijna een vijfde minder dan mannen met dezelfde job
- Kan mijn werkgever me een loonsverhoging weigeren omdat ik zwanger ben?