Verslaafd aan Facebook? De voor- en nadelen van afkicken

Werknemers die meer en meer tijd spenderen op Facebook: voor sommige bedrijven wordt het een echt probleem. De sociaalnetwerksite is verslavend en tijdrovend. Heb jij er al aan gedacht om ermee te kappen?

In 2011 waren er meer dan 4 miljoen Facebookgebruikers in België. Ze zijn talrijk, de verslaafden die meerdere keren per dag een kijkje moeten gaan nemen op de site, en dat zelfs tijdens de werkuren.

De zogenaamde ‘generatie Y’ weigert soms zelfs te werken voor een bedrijf waar de werknemers niet op Facebook mogen. De vraag dringt zich dus op: is Facebook te belangrijk geworden in ons leven in het algemeen en in ons professionele leven in het bijzonder?

In de Verenigde Staten werd er een gespecialiseerd ziekenhuis opgericht: zo heeft reSTART Internet Addiction Recovery Program een afkickprogramma voor webverslaafden uitgewerkt. Een teken aan de wand dat het probleem ernstige proporties aanneemt …

Denk jij dat je verslaafd bent aan Facebook? Heb je al eens overwogen om, bij wijze van test, een aantal weken niet op de site te gaan? Uiteraard gaat het leven dan gewoon verder … Maar waarin verschilt het dan met het leven mét Facebook? We maken even de balans …

Voordeel 1: je vindt je onafhankelijkheid terug

Op Facebook geeft iedereen commentaar op het minste wat je doet. Of je nu je status aanpast of een foto oplaadt, steeds verwacht je daarbij – bewust of onbewust – reactie van anderen. Facebook achterwege laten zal je toelaten om terug onafhankelijk te kunnen handelen en denken en je niet meer te laten beïnvloeden door je Facebookvrienden.

Nadeel 1: je moet meer inspanningen doen om iets te organiseren

Facebook is heel handig om je op de hoogte te houden van verjaardagen, feestjes en andere evenementen. Wie houdt er nog een papieren agenda op na om de verjaardagen van zijn kennissen bij te houden? Heel wat mensen sturen hun uitnodigingen voor evenementen ook enkel nog via Facebook. Stoppen met Facebook kan dus ook betekenen dat je je afsnijdt van het sociale leven … Want je vrienden zullen niet altijd de reflex hebben om je te bellen of te mailen om je uit te nodigen.

Voordeel 2: je herontdekt persoonlijkere manieren van communiceren

Dankzij Facebook weet je, bijna van uur tot uur, wat je vrienden doen: gymles, een kappersbezoek, een liefdesbreuk of promotie op het werk … Maar alles welbeschouwd is die (openbare) manier van communiceren erg onpersoonlijk. Als je stopt met Facebook, zal je andere en meer persoonlijke manieren van communiceren herontdekken. Denk maar aan e-mails, een telefoontje of zelfs een kaartje of een brief.

Nadeel 2: je verliest contact

Facebook dankt zijn succes aan zijn snelheid, zijn gebruiksgemak en zijn efficiëntie. De sociaalnetwerksite slaagt erin om een gevoel van nabijheid te creëren met personen die aan de andere kant van de wereld wonen. Contact houden is kinderspel geworden. Het enige wat je moet doen is liken, chatten en commentaar geven. Zonder Facebook is reageren op mensen uit je netwerk gecompliceerder en minder spontaan … Je moet er simpelweg meer inspanningen voor leveren. En dat zijn we niet meer gewoon.

Voordeel 3: je wint tijd … veel tijd

Heb je al eens berekend hoeveel tijd je verloren bent op sociale netwerken? Het is onthutsend: Facebook is enorm tijdrovend. Het belangrijkste voordeel van afkicken van Facebook is dat er daardoor veel tijd vrijkomt voor interessantere activiteiten zoals lezen … of werken!

Nadeel 3: je verveelt je al eens wat meer

Facebook is een uitstekend middel geworden om tijd te doden tussen twee vergaderingen in, op de tram, in de wachtzaal van de dokter … Zelfs op momenten dat het niet echt nuttig is, blijft Facebook nog steeds een amusant en verstrooiend tijdverdrijf.

Dus: ben je klaar om Facebook te verlaten? Of zie je daar het nut niet van in?