Versla je uitstelgedrag

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze je hoe je kan afrekenen met uitstelgedrag.

We kennen het allemaal wel, je hebt enorm veel dingen aan je hoofd, deadlines en taken die af moeten, maar je blijft alles maar uitstellen. “Morgen begin ik eraan” is dan een zeer herkenbare gedachte. Dit is lastig want je geraakt teleurgesteld in jezelf en gaat je schuldig voelen doordat je je planning en doelstellingen niet nakomt.

Het is tijd om korte metten te maken met je uitstelgedrag. Vooreerst is het belangrijk dat je jezelf bewust bent van welke activiteiten er bij jou voor zorgen dat je je echte doelen en plannen uitstelt. Is dit bijvoorbeeld tv-kijken, op internet surfen, met vrienden afspreken, gaan sporten,  etc. Ga dit eens na voor jezelf zodat je hier rekening mee kan houden. In een tweede stap ga je best eens na hoeveel tijd en energie er in jouw uitstelgedrag kruipt. Bijvoorbeeld wanneer je tv-kijkt, maar je weet eigenlijk dat je aan een bepaalde taak of project zou moeten werken, vraagt dit veel energie.

Het is daarnaast ook van groot belang dat je beseft dat het een bepaald gedrag is dat je stelt en dat jij als persoon geen 'uitsteller' bént. Hiermee benadruk je voor jezelf dat het iets is wat je kan veranderen. Wanneer je met dit in het achterhoofd begint aan een nieuwe taak, kan je voor jezelf eens opschrijven hoe het zou voelen om dat doel te bereiken en welke positieve gevolgen dit zou hebben. Op deze manier motiveer je jezelf om aan de slag te gaan.

Wanneer je merkt dat je hervalt in de oude gewoontes van het uitstellen, raak dan niet meteen ontmoedigd. Het is niet eenvoudig om een gedrag of gewoonte te veranderen. Op zo’n moment kan je voor jezelf eens nagaan wat de redenen zijn dat je je doelstelling uitstelde. Zijn hiervoor geldende redenen of is je lijst aangevuld met excuses? Bekijk welke middelen je nodig hebt om er toch in te kunnen slagen.