Verander je gedrag om je doel te bereiken

Stel je jezelf elke maand, elke week, elke dag opnieuw een aantal doelen? Maar slaag je er maar niet in om die te realiseren? Misschien heb je wel last van faalangst of uitstelgedrag? Overweeg dan eens om je gedrag te veranderen. Met dit stappenplan bereik je binnenkort wél je doelen.

 

1. Wees je bewust van je gedrag

Denk na over je gedrag. Wat brengt je dichter bij jouw doel en wat houdt je tegen? Wat kun je doen om je meer bewust te worden van je gedrag of patroon? Lijst de nadelen op die je huidige gedrag veroorzaken. Noteer alle voordelen die het je oplevert als je nieuw gedrag zou ontwikkelen.

 

2. Doorbreek het patroon

Zodra je ongewenst gedrag vertoont, onderbreek het dan direct. Merk je dat je negatieve gedachten hebt? Stop ze af. Merk je dat je jezelf naar beneden haalt? Verander dat onmiddellijk. Merk je dat je begint te piekeren? Stop daarmee.

 

3. Ontwikkel nieuw gedrag

Zet voor je gedrag dat je onderbreekt nieuw gedrag in de plaats. Probeer overal het beste in te zien, zo begin je automatisch positief te denken. Zeg niet tegen jezelf "Ik mag niet meer twijfelen", maar geef jezelf complimenten. Dat vergroot je zelfvertrouwen. Definieer je nieuwe gedrag als iets positiefs dat je wel wilt. Iets niet meer willen werkt namelijk vaak niet.

 

4. Counter stress

Meer dan 80 procent van de mensen die werken aan een gedragsverandering, vervalt na een tijdje weer in oud gedrag. Niet op een mooie dag waarop alles goed gaat, maar op stressdagen waarop alles verkeerd gaat. Train jezelf daarom in het herkennen en 'counteren' van stress. Bijvoorbeeld door het controleren van je ademhaling, je gedachten of je bewegingen.

 

5. Brainwash jezelf

Omgevingsprikkels hebben een grote impact op je gedachten en je acties. Toevallige stimuli helpen je niet om jouw doelen te bereiken. Durf zelf dagelijks je hersenen te spoelen met gezonde impulsen. Onder meer in de vorm van een krachtig 'mission statement': waarom wilde je dit ook alweer allemaal?

 

6. Blijf jezelf

Verandering en ontwikkeling maken het leven leuk. Zolang je maar dicht bij jezelf blijft. Althans, bij de punten die je van jezelf belangrijk vindt en waardeert. De kunst is: meer jezelf worden zoals je bent op je beste momenten. Dat is het geheim van positieve verandering.

 

Bron: www.intermediair.nl/www.newstart.nl.